Yogan hjälper Jenny Fransson

Uppdaterad
Publicerad

Så sent som i somras blev det EM-guld (72 kilo) för brottaren Jenny Fransson, 31. Nu siktar hon på att bli världsmästare igen (VM i Budapest) i oktober.

Och hon är övertygad om att träningen utanför mattan, yogan, har gjort henne till en bättre brottare.

– Jag har alltid varit stark, har faktiskt aldrig känt att jag mött en motståndare som varit starkare än jag. Jag har också varit hyfsat smidig och rörlig. Men yoga-träningen har betytt otroligt mycket. Den har gett mig just det som jag saknat. Framför allt när det handlar om balans och inte minst...andningen. Jag har fått ett helt annat lugn inför en tävling, säger Jenny Fransson till SVT Sport.

Hon blev världsmästare redan 2012. Men sen har karriären gått lite upp och ner. För två år sen lyckades hon ta ett OS-brons i Rio. Och sen kom det efterlängtade guldet på EM i somras.

EM – en förbannelse

– Det betydde otroligt mycket för mig. Jag har aldrig lyckats riktigt på EM. Det var nästan som en förbannelse. Omöjligt att nå högst upp på pallen. Men när jag nu stod på prisceremonin så bara vrålade jag nationalsången rakt ut. Det var underbart, säger Jenny Fransson.

Förra säsongen var totalt misslyckad och hon var skadad en lång period, en muskelbristning. Men nu är hon tillbaka, starkare och bättre än tidigare. Och hon är en av de stora favoriterna att återigen bli världsmästare.

– Jag älskar fortfarande brottning lika mycket trots att kroppen börjar bli lite sliten. Men som sagt...yogan har hjälpt mig mycket. Och jag kommer satsa fullt till att nå OS om två år i Tokyo.

Se hela reportaget i spelaren nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.