Caster Semenya hör till favoriterna på 800m Foto: Scanpix

”Hon är väldigt, väldigt manlig”

Uppdaterad
Publicerad

För tre veckor sedan hade ingen hört talas om Caster Semenya, 18. Nu hör 800-meterslöparen till de allra största favoriterna i detta mästerskap.

Men lika mycket som hennes snabba genombrott diskuteras har hennes väldigt muskulösa utseende kommit upp till diskussion.

-Hon är väldigt, väldigt manlig, sa NRK:s expert Steinar Hoen.

Det uppskattas inte i sydafrikanska kretsar:

-Det är en rasistisk kommentar. Hon är här för att hon är bra, säger det sydafrikanska friidrottsförbundets ordförande Leonard Chuene till Verdens Gang.

Hoen, tidigare en höjdhoppare i världsklass och numera Bislettgalans starke man, menar att han bara sa det som alla kunde se.

-Jag sa manlig och inte man, understryker Hoen.

Ifrågasatt även i Sydafrika

Men även i Sydafrika har Semenyas manliga utseende diskuterats.

-Det har varit mycket snack om det i Sydafrika också. Det är många som bekymrar sig över att hon inte skulle vara en kvinna, även om det nu är bevisat att hon är det, säger Mcellwa Nchabeleng, journalist på Johannesburgtidningen Sowetan.

Semenya jämförs med Maria Mutola, som blev ifrågasatt i början av sin karriär. Längre bak i tiden finns Jarmila Kratochvilova, som ännu har världsrekordet, på samma distans.

Enligt Nchabeleng är Semenya medveten om snacket kring henne:

-Men hon bryr sig inte om det, säger Nchabeleng.

För tre veckor sedan noterade Semenya världsårsbästa med 1.56,72 vid de afrikanska juniormästerskapen på Mauritius. Det var första gången hon sprang under två minuter.

I VM-försöket trippade hon regerande mästarinnan Janeth Jepkosgei, höll själv på att ramla, men stapplade upp och vann heatet utan problem. I semin lekte hon med de andra och ser ut att vara utan motstånd i finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friidrotts-VM 2009

Mer i ämnet