Behandling räddar Semenyas karriär

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett långt betänkande har IAAF tagit fram en plan för att lösa fallet Caster Semenya, kvinnan som har för höga halter manligt kropps- hormon och därmed betraktas som man.

Efter ett långt betänkande har IAAF tagit fram en plan för att lösa fallet Caster Semenya, kvinnan som har för höga halter manligt kropps- hormon och därmed betraktas som man. 

Det går ut på att Semenya, och alla andra med onormalt hög testosteron- nivå, genomgår en behandling som minskar produktionen. Därmed försvinner deras fysiska fördelar. 

-Ett halvårs behandling borde räcka, säger professor Martin Ritzén. 

-Det är upp till varje individ att själv ta ställning till behandlingen.

IAAF redo att fatta beslut om en månad

Redan inom en månad kan IOK och IAAF klubba igenom det förslag som en expertgrupp tagit fram om kvinnlig könstillhörighet. 

-IAAF ska synkronisera beslutet med ett IOK-möte då, säger professor Martin Ritzén till SVT Sport. Han har suttit med i expertgruppen.              

-För stor halt manligt könshormon ger för stora fördelar men kan det korrigeras ska de få tävla som kvinnor. 

Semenya har enligt uppgift testosteronvärden som är upp till tio gånger högre gentemot en normalkvinna. 

Genusforskare kritiserar förslaget

Förslaget kritiseras av genusforskaren Annette Brömdal:

-Ska långa  inte få spela basket heller då?

Vad det gäller Semenya, som tagit illa vid sig, kommer motstridiga uppgifter. Vissa hävdar att hon tränar på som vanligt medan andra säger att hon inte kommer att tävla mer, oavsett vilka förslag som kommer att erbjudas henne.

Hon vill inte låta sig intervjuas eftersom det fokuserats på hennes manliga drag och mörka röst.

Hennes fall har upprört hög som låg i Sydafrika och de medicinska tester som utförts kommer att hemlighållas. Hon får också behålla VM-guldet på 800 m från Berlin.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friidrotts-VM 2009

Mer i ämnet