Foto: SVT

Kalla: ”Jag drömmer om tisdagen 26 februari”

Uppdaterad
Publicerad

Med drygt två månader kvar jagar Charlotte Kalla nya framgångar på samma gamla sätt: hon tränar mer än någonsin.

– Jag tror på att träna mycket. Det är den gemensamma nämnaren för alla i toppen, att de har underkastat sig mycket träning under flera års tid, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

Ett träningsläger i Bruksvallarna i västra Härjedalen är så långt ifrån glamour man kan komma.Äta, sova, träna, ofta 3-4 timmar per dag: mer än så orkar man inte.

Världscupen i längdskidor

Det gäller att inte alltid tänka ”träning”, utan snarare ”avslappning” eller ”livsstil”.

– Jag känner mig väldigt motiverad, det är väl kanske något med hösten och atmosfären. Semestertiderna är över, skolorna börjar, det är som att jag också får en nytändning, och det kanske inte är så konstigt när säsongen närmar sig, säger Charlotte Kalla.

När SVT Sport besökte träningslägret bestod Charlotte Kallas söndagsnöje av ett tre timmar långt löppass tillsammans med de andra i damlandslaget, följt av en timme rullskidor och lite styrketräning.

Vägar ändra taktik

Förra säsongen blev Charlotte Kalla fyra i världscupen. Samtidigt växte avståndet fram till de två giganterna Marit Björgen och Justyna Kowalczyk.

Ändå vägrar Kalla vika från konceptet att ständigt stegra mängden i träningen.

Det handlar om att testa gränserna utan att passera dem, att pressa kroppen till det yttersta utan att bli sjuk eller skadad.

I fjol fick Charlotte Kalla två förkylningar redan i december.

– Det var nog tillfälligheter att jag fick den första förkylningen, och sedan vet jag med mig att mitt tålamod inte är det bästa. Det var mitt i brinnande tävlingssäsong och jag kanske var lite väl ivrig att sticka iväg till Davos. Jag borde kanske ha tagit det lite lugnare så hade jag kunnat slippa förkylningsperioden före Tour de Ski, säger Charlotte Kalla.

”Drömmer om 26 februari”

Den här säsongen innehåller såväl världscupen som Tour de Ski och VM i Val di Fiemme, Italien.

Om Charlotte Kalla håller ordning på både träning och återhämtning hoppas hon på en upprepning av succén med OS-guld i Vancouver 2010.

– Jag drömmer om tisdagen den 26 februari, 10 kilometer skate.

Det är samma distans som du vann OS-guld på?

– Ja, den är tillbaka på mästerskapsprogrammet, så det känns extra inspirerande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet