Charlotte Kalla avstår Tour de Ski nästa säsong. Foto: Bildbyrån.

Kalla nobbar Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla kommer inte att tävla i Tour de Ski nästa säsong. Hon anser att det ligger för nära i tid till stora målet – OS i Pyeongchang nästa år.
– Det är för riskabelt att köra Tour de Ski, då OS ligger tidigare än vad VM gjorde i år, säger 29-åringen till SVT Sport.

Charlotte Kalla berättade under tisdagen på en presskonferens om anledningen till att hon valde bort landslaget för att i stället träna på egen hand inför nästa säsong. Hon ser fler bland annat fler fördelar med att träna individuellt tillsammans med tränaren Magnus Ingesson.

Det var däremot först efteråt, som hon berättade om den stora grejen nästa säsong. Hon avstår från att vara med i Tour de Ski.

”Det är för riskabelt”

Kalla anser att Tour de Ski, som avgörs mellan 30 december och 7 januari, ligger för nära i tid till OS i Pyeongchang, som pågår mellan 9 och 25 februari.

– Stora grejen är att jag avstår Tour de Ski. Det är för riskabelt att köra Tour de Ski, då OS ligger tidigare än vad VM gjorde i år, säger Kalla.

Experten: ”Bra men tråkigt”

– Jag tycker att det är tråkigt, men samtidigt att det är bra. Charlotte är tydlig med vad hon tror på och hur hon vill göra. Jag tror att det är väldigt bra att hon är konsekvent och tydlig med hur hon vill förbereda sig inför OS, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Han menar att om åkarna lägger upp träningen på så sätt att de kan toppa formen så att Tour de Ski passar med OS så behöver det inte vara en nackdel att de ligger så nära varandra i tid. Men riskerna kan vara stora, inte minst med tanke på sjukdomar och Blomquist tror inte att Kalla blir ensam med sitt belsut.

– Det finns en risk att fler avstår Tour de Ski eftersom det är så tätt inpå OS och det är en lång resa dit, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer