Nani och Portugal vann bronset i Confederations Cup. Foto: TT Nyhetsbyrå

Straffarna i centrum när Portugal vann

Straffar i centrum när Portugal vann bronsmatchen mot Mexiko i Confederations Cup. Adrien Silva hjälte i förlängningen.

Bronsmatchen i Confederations Cup fick en dramatisk start.

Detta efter att Rafael Marquez i Mexiko dragit omkull Andre Silva i straffområdet. Tacklingen kom bakifrån från Marquez som kapade bägge benen på den portugisiske anfallaren utan att ta bollen – men domare Fahad Al Mirdasi vågade inte peka på straffpunkten.

Confederations Cup

I stället visade han tecken på att vilja ta hjälp av sin videogranskning och efter att denna var genomförd, kom han ut på planen igen och pekade på straffpunkten.

”Tycker inte man ska ta sin egen straff”

En straff som Andre Silva själv tog hand om – och som Mexikos målvakt, Guillermo Ochoa, räddade.

– Jag tycker inte att man ska ta sin egen straff, utan låta någon annan komma in med friskt huvud och friska ben när man själv kanske fått en smäll i straffsituationen, sade SVT Sports expert Daniel Nannskog under halvtidsvilan.

Under resterande delarna av den första halvleken var det Portugal som förde det mesta av spelet, men Mexiko var inte sena med att testa lyckan framåt så fort de fick chansen till en omställning. En trevlig halvlek där målen var det som saknades.

– Det går lite snabbare när Portugal ställer om och de är laget som varit bäst med de farligaste chanserna, sade Nannskog.

Guillermo Ochoa räddar Portugals straff i den första halvleken. Foto: TT Nyhetsbyrå

I den andra halvleken flyttade Mexiko upp spelet och därför kom ledningsmålet i den 53:e matchminuten välförtjänt – men ack så slumpartat. Javier Hernández fick bollen för långt ifrån sig till vänster om straffområdet och innan bollen hann över linjen till inspark, skickade han den mot mål och fixade 1-0 via ett knä på portugisen, Neto.

Portugal tryckte på efter kallduschen men utan att lyckas åstadkomma några hetare målchanser. Men på stopptid i den 91:a spelminuten kom ett inlägg från höger in i straffområdet som försvararen Pepe vackert skarvade vidare fram till 1-1 vid den bortre stolpen.

Det oavgjorda resultatet stod sig och matchen till förlängning.

Straffrevansch för portugiserna

Andre Silva missade Portugals straff i den första halvleken och när Mexikos Miguel Layun tog bollen med handen i eget straffområde, fick portugiserna chansen från elva meter på nytt. Då klev Silva fram på nytt. Men inte Andre, utan mittfältaren, Adrien Silva. Han satte distinkt bollen till höger om Ochoa och Portugal hade vänt matchen.

Mexiko skapade ett par riktigt farliga chanser och var nära att åstadkomma en kvittering som hade tagit matchen till ett straffavgörande. Men Portugal – utan Cristiano Ronaldo i laget – höll undan och plockade bronsmedaljen i årets Confederations Cup.