400 miljoner i stöd till idrotten, meddelar minister Amanda Lind. Foto: Regeringen/Bildbyrån

Amanda Lind: ”400 miljoner kronor extra till idrotten”

Uppdaterad
Publicerad

Idrotten får 400 miljoner kronor i uppstartsstöd nästa år.

Detta meddelade kultur- och idrottsminister Amanda Lind på en digital pressträff under tisdagsmorgonen.

– Vi ska inte gå ut ur pandemin med en hälsoskuld till våra yngre generationer, säger Lind.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind höll en digital pressträff under tisdagsmorgonen. Där presenterade ministern nästa års budget för kultur- och idrottslivet.

– Regeringen föreslår i budgeten 400 miljoner kronor till svensk idrott nästa år för att underlätta uppstart efter pandemin och öka deltagande i idrotten för barn, för unga och för personer med funktionsnedsättning, säger Lind.

Corona och idrott

”Inte gå ut med hälsoskuld”

Amanda Lind fortsätter sedan och betonar vikten av idrotten i Sverige, inte minst för våra barn och unga.

– Tränare och ledare i hela landet har slitit hårt för att hålla igång verksamheter. Det har gjort stor skillnad och det har varit särskilt viktigt för barn och ungas möjlighet till en så långt som möjligt vanlig vardag under pandemin.

– Vi ska inte gå ut ur pandemin med en hälsoskuld till våra yngre generationer. Här måste vi ge idrotten de verktyg som behövs för att de ska kunna engagera fler barn och unga efter pandemin, säger Amanda Lind.

Vill nå barn och unga igen

Totalt handlar det om nära fyra miljarder kronor idrotten fått i stöd under pandemin.

– Detta innebär att regeringen sammanlagt under pandemin har tillfört idrotten 3,8 miljarder i stöd och det är något som har gjort att idrottsföreningar och förbund har kunnat överleva. Min förhoppning med det här uppstartsstödet är att föreningar runtom i landet nu får en möjlighet och extra kraft som kommer att krävas för att nå och engagera fler igen, säger Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet