Amanda Lind (MP), idrottsminister. Foto: Bildbyrån

Amanda Lind: ”Finns ett värde i att elitidrotten håller igång”

Uppdaterad
Publicerad

I våras pausades i princip all idrott på grund av coronavirusets spridning. Trots att Sverige nu åter har en stor spridning och skarpa rekommendationer pågår elitidrotten – och så tycker idrottminister Amanda Lind (MP) att det ska förbli.
– Att idrotten för de yngsta barnen och elitidrotten kan hålla igång tycker jag att det finns ett värde i, säger hon till SVT Sport.

Smittspridningen under de senaste veckorna har gjort att privatpersoners liv har begränsats. För elitidrotten har det bland annat inneburit utebliven publik och uppskjutna matcher.

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågor, tycker trots det att den bör fortgå.

– Jag tycker att det är viktigt, och har varit viktigt under hela pandemin, att idrotten så långt som möjligt ska kunna fortsätta. Inte minst för barnen, men också för elitidrottarna, de som har som yrke att idrotta. Sedan är det inte regeringen som avgör om träning och tävling ska kunna pågå, vi reglerar publikfrågan genom ordningslagen, säger hon till SVT Sport.

”Det är viktigt”

Hon menar ändå att idrottsklubbarna kan göra ännu mer för att minska smittspridningen.

– Det jag tycker är viktigt, inte minst nu när vi har skärpta restriktioner och vi ser en allvarlig smittspridning, det är att alla verksamheter verkligen ser vad man kan göra för att minimera risken för smittspridning.

Vad gör att idrotten kan vara igång nu, men inte i våras?

– I början när pandemin svepte över landet så var det väldigt många verksamheter som ställde in. Även idrotten. Det var ju på inrådan av Folkhälsomyndigheten. Sedan har idrotten tagit fram noggranna protokoll för hur man kan begränsa smittspridningen. Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet har ju också en väldigt nära dialog. Sedan är vi ju inne i en speciell period just nu då vi har väldigt skarpa restriktioner – både på publiksidan men också rekommendationer i hela landet att i princip alla amatöridrott och idrotten för de äldre ungdomarna är på paus. Det är en tuff period. Men jag tycker att det finns ett värde i att barnidrotten och elitidrotten kan hålla igång.

”Att bekämpa spridningen måste gå före”

När blir det aktuellt att klassificera yrken efter vilka som är viktigare än andra? Är idrottsyrket så viktigt att det behöver fortgå när det är som störst spridning?

– Det där är en diskussion som Folkhälsomyndigheten ska ha. Var sprids smittan? Som idrottsminister tycker jag att det är viktigt att idrotten kan hålla igång, inte minst för barn och unga, men också den idrott som består av yrkesverksamma som betyder mycket för oss här i Sverige. Med det sagt så är vi ett läge där att bekämpa smittspridningen måste gå före. Vi får se hur Folkhälsomyndigheten löpande bedömer läget framåt.

SVT Sport har även sökt statsepidemiolog Anders Tegnell.

SVT Sport förklarar: Sant eller falskt om idrott och corona

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer