Amanda Lind gästade Helgstudion Foto: SVT/Bildbyrån

Amanda Lind: ”Första steget är 50 åskådare”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsminister Amanda Lind (MP) är tydlig med att smittspridningen måste gå ner innan det blir något klartecken för publik vid idrottsevenemang,

– Vi behöver gå åt det hållet där man ska ta emot publik utifrån arenanas kapacitet, men första steget är 50 personer, säger hon i SVT:s Helgstudion.

Diskussioner med Folkhälsomyndigheten pågår angående publikfrågan där det första steget är 50 inomhus för sittande, och 100 åskådare vid idrott utomhus.

– Nästa nivå handlar det om ytterligare 300 inne och 600 ute, säger Idrottsminister (MP) Amanda Lind i Helgstudion.

Corona och idrott

Svensk Elitfotboll (SEF) anser att 15 procent av arenans totala sittplatskapacitet är lämplig att utgå från.

–  Det är ju åt det hållet vi behöver gå naturligtvis. Vi har ett allvarligt smittoläge fortfarande och hög belastning på sjukhusen så det kan vi inte genomföra nu. Sista steget är att man ska kunna ta emot mer publik och utgå från arenan som en möjlighet. Det är den situationen vi vill ha, säger Amanda Lind.

”Intressant diskussion”

Vissa länder har coronapass, är det aktuellt?

– Vi har inte tagit ställning än hur passen ska kunna användas. Det jobbas inom EU att ta fram ett digitalt system. Det är en intressant diskussion. Skulle vi ha ett läge där vi tvingas till vissa begränsningar under lång tid så ska vi självklart titta på den frågan, säger Lind och förtydligar:

– Det viktiga nu är att få ner smittspridningen så att vi kan ta de första stegen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet