Foto: BILDBYRÅN

Beskedet: Regeringen säger nej till mer publik på arenorna

Uppdaterad
Publicerad

Vid dagens pressträff med regeringen och Folkhälsomyndigheten beslutade regeringen att förlänga maxtaket på 50 personer vid idrottsevenemang.

– Det är inte lämpligt att ändra just nu. Hur tråkigt det än är. Sverige är inte sig likt utan matcher med stor publik, säger socialminister Lena Hallengren.

Regeringen skjuter alltså fram beslutet att utöka maxgränsen till 500 personer vid sittande publik med anledning av smittläget i samhället.

– När många människor samlas tätt ökar risken för smittspridning, vi vet att idrotten har det svårt men har hela tiden varit tydliga, säger Hallengren.

Corona och idrott

Ministern med idrottsansvar, Amanda Lind, stannade hemma på grund av förkylningsbesvär, och medverkade på distans.

– Det är ett väldigt tråkigt besked att ge men vi har ett stort ansvar för att minska smittläget, säger Lind.

Sefs Enquist: ”Klart att vi är förtvivlade”

Amanda Lind betonar att det är regeringens avsikt att lätta på restriktionerna så snart det är möjligt. Men det rådande smittoläget står i vägen för tillfället.

Regeringens besked om att avvakta med en höjning av publiktaket är ett hårt slag för idrotten.

– Till och med äldreboenden pratar de om att öppna upp, men av någon anledning har man valt att just den här typen av evenemang, oavsett hur hårt vi kan reglera det, inte kan öppnas upp, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll (Sef) till TT.

– Det är klart att vi är förtvivlade, säger Enquist.

FHM rekommenderade beslutet

Det var Folkhälsomyndigheten som rekommenderade regeringen att ta det här beslutet.

– Läget är mer bekymmersamt än tidigare, därför är det för tidigt med lättnader i regelverket. Vi har bett regeringen att skjuta på beslutet att införa lättnader,säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Det fanns ett förslag från regeringen om att upp till 500 personer skulle kunna samlas från den 15 oktober men beroende på smittläget skjuts det på framtiden.

KLIPP: Sant eller falskt om att idrotta coronasäkert:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet