Björn Eriksson var landshövding i Östergötland när dubbelmordet begicks i Linköping 2004 Foto: TT Nyhetsbyrån

Björn Eriksson: ”Vi har varit oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och samarbetspartierna har gett klartecken för ett miljardstöd till idrotten. Ett välkommet besked för idrottsrörelsen fortlevnad, menar Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
– Vi har varit oroliga för resten av året eftersom stödet vi fick tidigare var otroligt viktigt, säger han till SVT Sport

Tidigare i dag meddelade regeringen att man kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna att idrotten kommer få ytterligare en miljard kronor stöd på grund för ekonomiska förluster på grund av coronapandemin. Stödet kommer finnas med finansminister Magdalena Anderssons ändringsbudget i nästa vecka.

– Det är en känsla av lättnad och väldigt skönt att besked kom. Vi har varit oroliga för resten av året eftersom stödet vi fick tidigare var otroligt viktigt. Det har täckt en del av förlusterna för den perioden och från tredje kvartalet kommer drabba idrottsrörelsen med cirka 1,3 miljarder. Det är klart att det här betyder mycket, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Slutet av oktober

Inför att det första stödpaketet betalades ut pratade Björn Eriksson att barn- och ungdomsidrotten skulle prioriteras. Med det här stödet är han inte lika tydlig utan han säger att det är viktigt att både elit och barn- och ungdomsidrotten får stödet.

– Först och främst måste vi vänta om regeringen har några krav då det ändå handlar om en miljard från skattebetalarnas pengar, säger han och fortsätter:

– Men redan nu kommer jag börja med att lyssna på hur idrottsrörelsen vill att fördelningen ska se ut. Sedan tror jag att de första utbetalningarna kommer att ske i slutet av oktober om jag bara räknar hur saker brukar fungera. Givet det här tycker jag att det är bättre det tar tid och blir rätt, i stället för att det går fort och blir fel.

Längre planering

Vad gäller eventuella stöd för 2021 kommer Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet i slutet av januari lämna in en så kallad omfallsplanering till regeringen. Det gjorde Björn Eriksson under sin tid som Rikspolischef där man tecknar olika scenarier hur nästa år kan se ut för idrottsrörelsen.

– Scenarierna kommer givetvis skilja sig åt och det blir ett underlag för att fundera vad som kan hända. Det är väldigt få människor som tror att coronaviruset kommer försvinna bara för att vi skriver 1 januari 2021. Jag vill lämna in det här för att man i lugn och ro kan fundera över vad tror man om idrottens utveckling. Då får vi ett genomarbetat tänk för nu slår det på väldigt olika sätt.

KLIPP: Tegnell tror inte på större publik förrän senhösten (27 augusti 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tegnell tror inte på större publik förrän senhösten: ”Vi hoppas det” Foto: Bildbyrån/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer