Diskussion i ”Vinterstudion” kring coronaviruset och idrott. Foto: SVT Sport

RF-basen: Viktigt att fortsätta med ungdomscuper

Uppdaterad
Publicerad

De stora idrottsevenemangen ställs in ett efter ett.

Då vill Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, betona vikten av ungdomsidrott.

– Det är en grupp som man lätt glömmer. Alla dessa cuper och ungdomstävlingar som håller Sverige gående, säger han i ”Vinterstudion”.

I en turbulent tid där majoriteten av de stora idrottsevenemangen ställs in eller skjuts upp på obestämd tid så skänkte Björn Eriksson några tankar till ungdomsidrotten i Sverige.

I lördagens ”Vinterstudion” sade han:

Corona och idrott

– 150 000 barn tränar varje dag. Vad gör vi om de inte får det? Blir samhället lyckligare då? Jag kan inte låta bli att känna att det är viktigt för barn att ha det alternativet. Jag tror att det är farligt att drabbas av total avstängning.

Eriksson fortsätter:

– Alla dessa cuper och ungdomstävlingar håller Sverige gående. Det är styrkan i civilsamhället att vi har det här. Om man bara stänger av det, vad händer då? Det finns värden i livet som är viktiga och ibland går mina tankar lite extra åt den där lilla tävlingen i Åmål eller Storuman.

”Ungdomsidrotten ingen riskgrupp”

Även Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, fanns i studion.

– Just nu är vi i Sverige inte inne på stänga ner små, lokala tävlingar eller liknande. Vi tror inte att det är det viktiga. Ungdomsidrotten är ingen riskgrupp på det sättet. Tills vidare väljer vi att hålla alla skolor öppna och då blir det ologiskt om man sedan inte kan ha träningar i gång, säger han.

KLIPP: Här är kaoset i sporten efter coronaviruset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet