Foto: Bildbyrån

Coronapandemin kan även påverka vinter-OS

Uppdaterad
Publicerad

IOK måste hålla hårt i plånboken, för coronapandemin kan påverka även vinter-OS i Peking 2022.

Det menar IOK-medlemmen Richard Pound.

Att flytta fram OS i Tokyo ett år, på grund av virusutbrottet, blir ingen billig historia. Det har pratats om att det kan kosta upp till 60 miljarder kronor. Även ordföranden i Internationella olympiska kommittén (IOK), Thomas Bach, medger att det handlar om hundratals miljoner dollar.

En stor del av den notan kommer att hamna i knät på IOK, som nu gör allt för att sänka kostnaderna för Tokyo 2020.

Corona och idrott

Kanadensaren Pound säger att även de kommande vinterspelen, i Peking 2022, kan komma att påverkas ekonomiskt av pandemin.

– I värsta fall påverkas både OS 2020 och 2022, en hel olympiad, med stora inkomstbortfall, säger Pound till sajten Insidethegames.

– Det är något som IOK måste ha med i beräkningen när man planerar för framtiden.

Bett om förskott

Att Pound går ut och varnar för en sämre ekonomi för IOK beror på att det finns internationella idrottsförbund, vars sporter är med i de nu flyttade sommarspelen i Tokyo, som bett IOK att få förskott på pengarna som de ska få efter spelen.

Efter OS i Rio de Janeiro 2016 delade IOK ut motsvarande 5,3 miljarder kronor till idrottsförbunden. IOK har inte offentliggjort hur mycket pengar som förbunden är berättigade till från Tokyo 2020. Kanske kan det bli mindre än beräknat på grund av coronapandemin.

”Lever över sina tillgångar”

Pound säger att det nu handlar om ”mer nyanserade kalkyler än att IOK ska skicka checkar till idrottsförbunden”.

– Det finns idrottsförbund som har tillåtit sig att leva över sina tillgångar. Då bör man först trimma sin organisation innan man försöker bli räddad av någon annan, säger Pound.

– Men jag är säker på att IOK kommer att göra sitt bästa för att hjälpa idrottsförbund som verkligen är i behov av hjälp.

ARKIV: Tre anledningar till att sommar-OS skjuts upp (24 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet