”Den osynliga motståndaren”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports Björn Becksmo har i en dokumentärnovell träffat några av Sveriges största idrottsstjärnor för att se hur de hanterat den osynlige motståndaren – covid-19.

Elitidrottare bygger framgång på noggrann planering, hård träning och att toppa formen vid rätt tillfälle. Men om framtiden suddas ut och allt det som är planerat inte gäller längre – vad händer då?

Motståndaren är okänd, otydlig och framför allt osynlig. Hur ska man då kunna vinna?

Corona och idrott

Idrotten har tagit en totalpaus: inga träningar, inga matcher, inga tävlingar och inga mästerskap. En helt orimlig tanke om någon hade sagt det för ett halvår sen. Det är en stängd värld.

Det sporten står för som spänning, underhållningen och glädje. Ja, alla härliga känslor… helt borta. Och för idrottarna har kalendern blivit helt blank. Vad händer nu?

SVT Sports Björn Becksmo har träffat ett antal av Sveriges bästa idrottsmän och kvinnor, bland andra simmaren Sarah Sjöström, diskuskastaren Daniel Ståhl, landsvägscyklisten Emilia Fahlin, slopestyle- och mountainbikestjärnan Emil Johansson och längdskidåkaren Charlotte Kalla för att prata om hur de ser på pandemin, vad de gjort, hur de tränat och hur hela situationen har påverkat dem. Och om de är rädda.

De här idrottarna möter vi i den här dokumentärnovellen, signerad Björn Becksmo och Pelle Wittheden.

Sara Sjöström – simning

Emil Johansson – mountainbike, slopestyle

Daniel Ståhl – friidrott, diskus

Peder Fredricson – hästhoppning

Emilia Fahlin – landsvägscyklist

André Myhrer – alpint

Charlotte Kalla – längdskidåkare

Modo Hockey – ishockey

Hammarby fotboll – fotboll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet