Sef:s generalskreterare Mats Enquist. Foto: Bildbyrån

EFD:s Tomas Hoszek: ”Det är sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

Många hade räknat med ett besked om att mer publik skulle tillåtas på de svenska arenorna skulle komma i dag.
När det inte gjordes reagerades det med förvåning och irritation på många håll.
– Det är sorgligt, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare i Elitfotboll Dam.

Idrotten i Sverige får vänta på att ta in fler åskådare på läktarna.
Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade i dag att regeringen inte fattat något nytt beslut om lättnader av restriktioner och rekommendationer kopplade till coronaviruset.

Det var ett besked som inte togs väl emot från delar av idrottssverige.

– Det känns nästan bisarrt, faktiskt. Vi är ju de första att vilja ta ansvar för smittskyddsfrågorna och jag tror att vi kan ta ett väldigt, väldigt stort ansvar. Och även våra supportrar har varit kraftigt medverkande i att hitta bra lösningar. Och det blir ju inte mindre bisarrt att Anders Tegnell på en presskonferens strax efteråt säger att Folhälsomyndigheten hade kunnat ta in 500 i alla fall, säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist till SVT Sport, och fortsätter:

– Då börjar ju vi undra varför det bara är kultur- och idrottsverksamheterna som drabbas av den här nedstängningen. Vi är ju mer nedstängda än någon annan del av samhället. Det är ju egentligen det enda besked man gav i dag, att man inte ändrar på den lagstiftningen som man ju själva har sagt var både felaktig och slår alldeles för hårt.

”Lite för lättvindigt”

Hans motsvarighet i Elitfotboll Dam, Tomas Hoszek, är inte lika skarp i sin kritik, men anser att dagens beslut är sorgligt och beklagligt. Och han ställer sig frågande till de olika beskeden från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

– Jag tycker nog att man kanske borde vara lite mer tydlig i sina budskap. Det är lite för lättvindigt. I ena stunden kan man ha gymnasieskolor öppna och se hur det utvecklar sig där. Nu öppnar man äldreboenden där den verkliga riskgruppen finns. Där skulle jag vara mer orolig för utvecklingen än på arenor där du är utomhus och kan hålla distans, säger han till SVT Sport, och lägger till:

– Jag tycker att Stefan Löfven borde ha varit på Mall of Scandinavia (galleria i Solna) i lördags och sett hur det såg ut där. Där var det trångt att över huvud taget komma in i de lokalerna. Hur ser man på det? Det är ingen som säger något om det. Det är inte reglerat över huvud taget.

Blev du förvånad över dagens besked?
Ja, det kan jag säga. Utifrån de signaler som Folkhälsomyndigheten skickat ut, inte minst Anders Tegnell på dagens presskonferens, så bedömer ju de att läget inte är annorlunda än det var tidigare – då man redan diskuterade lättnaderna. Så man är förvånad över dubbla budskap. Jag tycker att det är en märklig kommunikation, man hade kunnat hoppats att det varit mer underbyggt med fakta.

Hur upplever du att man känner i klubbarna kring frågan?

– Jag har pratat med några klubbar i dag, och det är klart att man är bedrövade över att det är så som det är.

”Känner en frustration”

Sveriges högsta hockeyliga, SHL, hade förra säsongen ett publiksnitt på 6 050 åskådare. Deras VD Michael Marchal vittinar om uppgivenhet i klubbarna.

– Jag tror att man känner en frustration över att det inte kom ett besked i dag. Jag tror att man hade gått och väntat på, eller hoppats i alla fall. Vi får försöka förhålla oss till det som det är och så hoppas vi på att det kommer ett besked.

SE MER: Folkhälsmyndigheten fortsatt öppna för publikökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.