Johan Giesecke är inte säker på OS 2021. Foto: Bildbyrån

Experten: OS kan vara i fara även nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Fotboll i Italien och Sverige i juni är ingen orimlighet, men OS i Tokyo kan vara i farozonen även nästa år om det inte finns ett vaccin.

Det spår den förre statsepidemiologen Johan Giesecke.

När och under vilka förutsättningar kommer idrotten kunna återvända till arenorna runt om i världen? Många undrar och spekulerar, men ingen vet.

Smittskyddsexperten Johan Giesecke, rådgivare till världshälsoorganisationen WHO och tidigare statsepidemiolog, kommenterar här några av de mer eller mindre konkreta framtidsplanerna som finns i idrottsvärlden.

Corona och idrott

* OS i Tokyo, med start 23 juli nästa sommar. Forskaren Devi Sridhar, professor vid universitetet i Edinburgh med global hälsa som expertområde, anser att planerna på ett OS nästa sommar är ”väldigt orealistiska” om det inte finns ett vaccin då. Giesecke ser också hinder för ett evenemang som ska samla en mängd utövare från hela världen, även om det ligger långt fram i tiden.

– Ja, det tror jag kan bli svårt och det beror inte på Sveriges hållning, utan på att andra länder kommer vara mer försiktiga på den punkten. Och ett vaccin tar längre tid än de flesta tror, säger han.

* Allsvensk premiär den 14 juni, vilket är det nya startdatumet som Svenska fotbollförbundet har tagit sikte på.

– Det finns en viss möjlighet, men i så fall utan publik skulle jag gissa. Publik blir nog inte aktuellt förrän efter sommaren, säger Giesecke och upprepar därmed den nuvarande statsepidemiologen Anders Tegnells spådom.

– Jag tror att man måste se att smittspridningen verkligen har avtagit innan man gör lättnader av den typen. Det dröjer några månader innan man kan göra det, även om det kommer se mycket bättre ut redan i slutet av maj.

* Återstart av Serie A i månadsskiftet maj/juni, inför tomma läktare. Italienska fotbollsförbundets ordförande Gabriele Gravina säger att man kan börja spela då i det hårt coronadrabbade landet.

– Det kan jag tänka mig att de går med på där. Det kommer bli väldigt olika i olika länder, men det är säkert också delvis ett politiskt beslut hur viktigt man tycker det är att matcherna spelas. Och jag har en känsla av att det spelar större roll i Italien än i Sverige och andra länder, säger smittskyddsexperten.

* Återstart av den amerikanska PGA-touren i golf den 11 juni. Den stora majoriteten av spelarna befinner sig redan i USA och målet är att åtminstone de fyra första veckornas tävlingar ska genomföras utan publik.

– Golf låter som en ganska trygg sport ur smittskyddssynpunkt, kroppskontakten är obefintlig. Jag spelar inte golf men av bilder man ser på tv verkar det vara gott om plats för de som är där, säger Giesecke.

Uppdatering: Efter att artikeln publicerats har det framkommit att Johan Giesecke även har haft ett konsultuppdrag som senior expert för Folkhälsomyndigheten.

KLIPP: SVT Sports Jacob Hård om OS i Tokyo:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet