Idag meddelade idrottsminister Amanda Lind (MP) och regeringen att man ska se över restriktioner och deltagarbegränsningar. Foto: Bildbyrån.

Fakta: Publikfrågan under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Det var den 11 mars i fjol som regeringen förbjöd sammankomster med fler än 500 personer. Sedan dess har det varit en resa i snart 14 månader mellan hopp och förtvivlan för svensk idrott.

Detta har hänt under coronakrisen:

2020

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer.

Corona och idrott

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår att publikgränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Regeringen meddelar att man väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

8 oktober: Regeringen meddelar att det inte blir någon höjning av publiktaket den 15 oktober på grund av det rådande smittläget.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från och med den 1 november.

1 november: Falkenberg i herrallsvenskan tar in 267 personer när laget möter Djurgården. Det blir den enda herrallsvenska matchen med publik under säsongen.

24 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer. Flera lag tar in just 8 åskådare, men kommer också runt reglerna genom att ta in gäster på sina restauranger som ligger i anslutning till arenorna.

2021

4 februari: Regeringen meddelar att man ska se över restriktioner och deltagarbegränsningar.

17 februari: Regeringen föreslår att det ska bli möjligt att höja publiktaket från den 11 mars.

26 februari: Folkhälsomyndigheten skriver i ett remissvar att man vill ändra publiktaket från och med den 11 april. Det kan bli aktuellt med 100 åskådare till den allsvenska premiären.

9 mars: Idrottsminister Amanda Lind (MP) säger i en intervju med Göteborgs-Posten att det kan bli aktuellt med publik till den allsvenska premiären.

12 mars: Folkhälsomyndigheten och Svensk elitfotboll har möte för att diskutera publikfrågan.

30 mars: Folkhälsomyndigheten begär att man skjuter på lättnaderna av publiktak till den 3 maj.

22 april: Restriktionerna förlängs till den 17 maj.

30 april: Regeringen föreslår att publiktaket höjs till 500 personer från och med den 17 maj.

12 maj: Regeringen skjuter upp höjningen av publiktaket till den 1 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet