Regeringens beslut: Stoppar alla evenemang över 500 personer

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten föreslog att alla allmänna evenemang över 500 personer skulle stoppas.

Något som regeringen officiellt har klubbat igenom.

– Förbudet är straffsanktionerat, den som ändå ordnar en sådan sammankomst riskerar böter eller fängelse, säger justitieministern Morgan Johansson på en presskonferens.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade runt 12.45-tiden i dag att inga beslut kommer fattas om att begränsa människor från att vistas i större folksamlingar.

Bara tre timmar senare var det annat ljud i skällan.

Corona och idrott

Folkhälsomyndigheten föreslår i ett pressmeddelande att inga allmänna evenemang över 500 personer borde äga rum. Det gäller alltså exempelvis stora idrottsevenemang, stora konserter, mässor och konferenser.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

”Pengar kommer inte vara ett problem”

I kväll, vid ett extra regeringssammanträde, fattade regeringen det formella beslutet att stoppa alla offentliga sammankomster och tillställningar med fler än 500 deltagare.

– Samhället tar sig an det här allvarliga läget tillsammans, säger statsministern Stefan Löfven.

– Pengar ska inte och kommer inte att vara ett problem för att minska den här smittspridningen.

Här är kaoset i sporten efter coronaviruset (12 mars 2020)

KLIPP: Så dödligt är coronaviruset jämfört med andra sjukdomar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet