Hammarby är en av klubbarna som kan ta del av krispaketet. Foto: Bildbyrån

Beskedet: Idrotten får ta del av krispaketet på 39 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

I dag gick regeringen fram med ett förslag om omsättningsstöd till företag på omkring 39 miljarder kronor. Om det nya krispaketet går igenom kan idrottsklubbar som förlorat intäkter söka stödet.

– Det är väldigt positivt för vi är hårt drabbade, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk elitfotboll, till SVT Sport.

Det var finansmarknadsminister Per Bolund (Miljöpartiet) som sade på dagens presskonferens att stödet även innefattar idrottsföreningar och ideella föreningar. För att kvalificera sig för stödet behöver företaget eller föreningen ha en årsomsättning på mer än 250 000 kronor och ett omsättningstapp på mer än 30 procent under mars och april.  Stödet baseras på fasta kostnader där maxersättningen är 150 miljoner kronor till ett enskilt företag.

Läs mer här: 39 miljarder kronor till svenska företag

Corona och idrott

Fotbollsallsvenskan skulle ha kommit igång tidigare i april och Lars-Christer Olsson, ordförande i Sef , gläds över förslaget som kan komma allsvenska klubbarna till gagn.

– Det är väldigt positivt för vi är hårt drabbade eftersom att säsongen skulle startat tidigare i april och Svenska cupen skulle ha avslutats, säger Lars-Christer Olsson och fortsätter:

– Våra klubbar bygger sin verksamhet på att de drar in pengar under sommar-halvåret.  För en professionell fotbollsklubb är den svåraste tiden precis innan seriestart därför man har ont om kontanter. För likviditetens skull är det här otroligt viktigt.

”Stora summor”

Sedan tidigare har Riksidrottsförbundet (RF) fått ett krispaket på 500 miljoner kronor. Pengarna är inte fördelade, men klart är att barn- och ungdomsidrotten kommer prioriteras. I och med dagens besked kan elitklubbar i exempelvis fotboll och ishockey få del av krispaketet om förslaget går igenom i riksdagen.

– Jag tror att det här kan betyda en hel del. Det som nu händer är att andra stödpaket än de som bara är riktat till idrotten blir fler och fler. Förlorade intäkter är ju någonting som kännetecknar flera av de stora aktörerna inom idrotten, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Hur mycket hjälp kan det här vara, tror du?

– Det här tillskottet kan ju vara så att andningen fungerar längre, men sedan beror det ju på hur länge coronapandemin pågår. Det är klart om sådana här stöd kommer så betyder det en del. Nu kan man alltså utnyttja permitteringsstödet, uppskjuten skatt och så det här förslaget. Lägger man ihop allting blir det ganska stora summor till slut.

ARKIV: Zlatan öppnar upp för allsvenskan (24 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet