Hård Kristianstad-kritik efter Skånes hot om fortsatt 50-gräns

Uppdaterad
Publicerad

Smittskydd Skåne vill inte höja publikgränsen till 300 personer.
Istället vill de ha kvar 50-gränsen.
Det beskedet uppskattas inte av IFK Kristianstads ordförande Anders Chrintz.
– Märkligt, minst sagt, säger han.

I går meddelade regeringen att publikgränsen ska höjas till 300 personer.
Men i Skåne kan gränsen på 50 stå kvar. Smittskydd Skåne anser att coronaläget är för riskabelt i regionen, meddelade Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen.

Anders Chrintz, ordförande i handbollens stora publiklag IFK Kristianstad, förklarar att beskedet inte innebär så väldigt mycket för dem – men sticker inte under stol med sin irritation.

– Det innebär inte så mycket, mer än frustrationen över hur man fladdrar så mycket. Man släpper på rekommendationer för äldre, man bibehåller att folk får åka på alla möjliga gallerior och shoppingcenter, men idrotten och kulturen ska stå tillbaka hela tiden, säger han, och fortsätter:

– Och det har man gjort hela tiden under den här perioden. Det är det jag tycker är märkligt, minst sagt.

De menar ju att situationen med den ökade smittspridningen är väldigt allvarlig och att det då är fel läge att höja gränsen, kan du förstå det?

– Jag kan absolut förstå att det är så, men samtidigt har vi som idrottsklubb varit under fullständig lockdown under den här perioden. Men då är det väl snarare bättre att man stänger gallerior och shoppingcenter, för det är ju där folk rör sig?

– Det protokoll som vi tagit fram för det nog mer smittskyddsäkert än att gå till en galleria. Men visst, vi har full respekt för pandemin och att den ökar gör väl att alla förstår att man ska vara restriktiv. Men jag tycker ändå att det är märkligt att man går upp till 300, sen ska man lokalt slå sig för bröstet och göra någonting som så direkt är riktat mot en industri.

”Olika lagstiftning”

Ola Melin, länsöverdirektör på Länsstyrelsen Skåne, säger att han har full förståelse för Chrintzs frustration, och att han köper dennes jämförelse med köpcentrum.

– Jag håller med om det. Det här handlar i grunden om att vi har olika lagstitning kring det ena och det andra, säger han.

När kommer ni fatta ett eventuellt beslut kring att behålla 50-gränsen?

– De närmsta dagarna blir avgörande. Vi kommer att ha en löpande, tät och daglig diskussion med smittskyddet och se hur deras rekommendationer och tankar kring utvecklingen ser ut. Vi jobbar vidare och förbereder ett potentiellt beslut där vi i så fall kan trycka på knappen från och med den 1 november.

ARKIV: Gränsen för publik höjs till 300 (22 oktober):

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer