Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Idrottssverige larmar: Regeringens stödpaket kommer inte räcka Foto: Bildbyrån

Idrottssverige larmar: Regeringens stödpaket kommer inte räcka

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens stödpaket på 1,5 miljard kronor till idrotten kommer inte att räcka.

Det anser en majoritet av de svenska specialidrottsförbunden enligt en enkätundersökning som SVT Sport gjort tillsammans med Agenda.

”Vi behöver betydligt mer om våra föreningar skall överleva”, skriver bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson.

Enkätundersökningen visar att förbunden känner till över 100 föreningar som hotas av nedläggning på grund av pandemin och nära 9 000, fyra av tio, som har haft det svårt ekonomiskt.

Fler än hälften av förbunden som tagit emot statligt stöd, 24 av 40, tycker inte att regeringens stödpaket på 500 miljoner kronor varit tillräckligt.

– De kunde inte ha uttryckt det bättre. Hittills har 43 procent (av föreningarna) kompenserats och det betyder ju att 57 procent inte har fått någon kompensation. Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att våra förbund och föreningar har det slitsamt och jobbigt, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

”Alla har ansvar att rätta mun efter matsäck”

Under hösten och vintern kommer regeringen att skjuta till ytterligare 1 miljard kronor till idrottsrörelsen. Redan på måndag ska Riksidrottsförbundet besluta hur hälften av dessa pengar ska fördelas mellan förbund och föreningar.

Men enligt enkätundersökningen uppger nästan 60 procent av förbunden att det totala stödpaketet på 1,5 miljard kronor inte kommer att vara tillräckligt.

”Vi behöver betydligt mer om våra föreningar skall överleva och ha kraft efter att pandemin är över”, skriver bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson i enkäten.

Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl skriver: ”Stödet räcker inte för att täcka alla förluster men det är ju inte heller rimligt. För att vi ska överleva tror jag däremot att stödet är tillräckligt. Alla har ju ett ansvar att rätta mun efter matsäck och se över sina kostnader.”

Har efterlyft 2 miljarder kronor

I veckan efterlyste Riksidrottsförbundet ytterligare stöd i form av 2 miljarder kronor till idrotten under 2021.

– Vi får 1,5 miljard i år men har konstaterat att nästa år behöver vi minimum 2 miljader. Så är det någonting där jag känner medlemmarna ryggen så är det att det politiska systemet lägger upp de här riktlinjerna för 2021, för annars slutar det här illa, säger Björn Eriksson.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) som ansvarar för idrottsfrågor är medveten om att mer pengar kan behöva skjuts till. I ett mejl till SVT Sport skriver hon:

”Från det att pandemin bröt ut har jag varit tydlig med att idrotten ska klara sig genom krisen och under 2020 har vi nästan fördubblat det statliga stödet till idrotten. Vi har en stark idrottsrörelse i Sverige som spelar stor roll i människors liv och för våra barns hälsa. Det behöver vi ha även efter corona. Så ja, så länge idrotten hotas av pandemin måste vi vara beredda att stötta den.”

Se mer i Agenda i kväll, 21.15 i SVT2, som gästas av Amanda Lind.

Så gick undersökningen till:

Visa

SVT Sport gjorde tillsammans med Agenda en enkät med totalt 24 frågor som handlar om hur idrotten påverkats av pandemin och regeringens hantering av idrottsfrågorna under pandemin. Enkäten skickades till samtliga ordföranden i Riksidrottsförbundets 72 specialidrottsförbund. 62 av 72 idrottsförbund svarade på enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 86 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer