Foto: TT Nyhetsbyrån

IOK: OS blir av – och pengar är inget problem

Uppdaterad
Publicerad

OS kommer att bli av och hur mycket det kostar spelar ingen roll. Det var IOK:s vice ordförande John Coates budskap då han talade på 20-årsjubileet av Sydney-OS 2000.

– Det vi väntar på är att bestämma vilka åtgärder vi behöver vidta, beroende på i vilket skede coronapandemin är.

OS i Tokyo skulle egentligen ha varit över redan, men på grund av coronapandemin är det ett knappt år till den planerade invigningsceremonin.

Då vill IOK förmedla att de har koll på situationen.

Corona och idrott

– Vårt beslut just nu är att det ska bli av. Det vi väntar på är att bestämma vilka åtgärder vi behöver vidta, beroende på i vilket skede coronapandemin är. I vilken utsträckning det blir ceremonier, hur mycket publik det blir och om det behövs någon karantän då man kommer till Japan. Allt sådant, säger vice ordförande John Coates i Sydney.

Beslut kring eventuella åtgärder ska tas i slutet av året och Coates säger också att man ”kommer att ge OS alla resurser som behövs”.

Den femfaldige olympiske mästaren och tidigare simstjärnan Ian Thorpe var också på plats på 20-årsjubileet av Sydney-OS, men han är inte lika positiv som Coates.

– Människors hälsa är det viktigaste. Så det gäller att ha perspektiv och om vi inte har någon behandling eller vaccin mot covid-19 så kanske OS inte kan bli av, säger han.

KLIPP: Reinebo: ”Planera för OS” (23/7)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet