Idrottsminister Amanda Lind. Foto: Bildbyrån

Klart: Idrotten får sin extra stödmiljard

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag får stöd av samarbetspartierna.
Ett nytt miljardstöd till idrotten kommer att finnas med i finansminister Magdalena Anderssons ändringsbudget i nästa vecka.

Den 21 augusti föreslog regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet att idrotten skulle få ytterligare 1 miljard kronor i stöd på grund för ekonomiska förluster på grund av coronapandemin.

Nu är det klart att stödet blir av sedan förslaget fått stöd av Centerpartiet och Liberalerna, uppger kulturdepartementet i ett pressmeddelande.

– Regeringen var tydlig redan för ett par veckor sedan att vi vill det här och nu är jag glad att vi är överens om det här med Centern och Liberalerna, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) till Radiosporten.

Utan publik sen i mars

Idrotten har drabbats hårt av coronapandemin. Begränsningen på antalet människor vid publika sammankomster har medfört att i stort sett alla idrottsevenemang har fått stänga ute publik sedan i mars och många föreningar har blivit utan viktiga intäkter sedan motionstävlingar och annan breddidrott fått ställas in.

Det nya paketet är det andra stödet som idrotten får. I våras sköt regeringen till en halv miljard kronor, men redan då konstaterade Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att det inte skulle räcka. Det blir nu återigen RF som ska fördela pengarna.

– Efter att riksdagen har fattat beslut om den (budgeten) kommer vi att presentera de närmare riktlinjerna för den här miljarden. Det kommer regeringen att tillsammans med Riksidrottsförbundet att ta fram med utgångspunkt från vilka lärdomar man har efter den förra halva miljarden till idrotten, säger Lind till Radiosporten.

KLIPP: Tegnell tror inte på större publik förrän senhösten (27 augusti 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tegnell tror inte på större publik förrän senhösten: ”Vi hoppas det” Foto: Bildbyrån/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer