Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Foto: Pontus Lundahl/TT

Lind om inreseförbudet: ”Besked inom kort”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har fått hård kritik för att dröja med ett beslut om undantag för inreseförbudet.

Nu svarar Amanda Lind på kritiken.

– Jag hoppas att vi inom kort ska kunna ge besked om en lösning, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) till TT.

Flera svenska idrottsarrangemang har fått ställas in eller flyttas till följd av inreseförbudet som gäller för icke EU-medborgare.

– Vi behöver lösa den här situationen. Vi jobbar just nu på att sätta tryck på EU för att förtydliga reglerna, men vi tittar också på andra spår, säger Amanda Lind (MP).

Två fotbollslandskamper och en världscuptävling i skidskytte är några exempel på arrangemang som har flyttats eller ställts in. Även svenska världscuptävlingar i längdskidor ligger i farozonen om inget undantag görs.

”Kan man lita på Sverige?”

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har varit kritisk mot regeringens agerande i frågan.

– Jag märker internationellt att oron sprider sig. Frågan blir: ”Kan man lita på Sverige?”, sade Eriksson till TT i veckan.

RF vill att regeringen gör undantag för professionella idrottare, vilket exempelvis Finland har gjort. Skidskyttets andra världscuptävling, som skulle ha ägt rum i Östersund, flyttades därför till Finland.

– Naturligtvis ska det vara möjligt att arrangera internationella tävlingar på svensk mark. Sen ser lagstiftningarna lite annorlunda ut i olika EU-länder, men det är något vi behöver lösa, säger Lind.

21 oktober kommer RF ha ett möte med inrikesminister Mikael Damberg (S), som är ansvarig minister i frågan om inreseförbudet.

KLIPP: Regeringen säger nej till mer publik på arenorna (8 oktober 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Beskedet: Regeringen säger nej till mer publik på arenorna Foto: BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer