Amanda Lind om att ta in publik på arenorna. Foto: Bildbyrån

Lind: ”Stor beredskap för att ta emot publik”

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Lind (MP) har lovat besked i publikfrågan de närmaste veckorna.

Nu antyder idrotts- och kulturministern att en lösning är nära.

– Det finns väldigt stor beredskap för att ta emot publik på ett smittsäkert sätt, säger hon till TV4.

Trycket från idrottsrörelsen att få till ett återinförande av publik i begränsad utsträckning ökar.

Frånvaron av betalande besökare vid sportevenemang gör att föreningar blöder ekonomiskt. I nuläget är det fotbollen – där mer än en tredjedel av herr- och damallsvenskan avverkats – som lider mest och där kritiska röster gjort sig mest hörda.

Corona och idrott

– Det kan bli lite frustrerande när man ser hur vissa verksamheter tillåts hålla väldigt öppet medan vi inte får ha någon alls på våra läktare. Det har inte alla förståelse för, sade Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist till TT för ett par veckor sedan.

Besked på gång

Ett genombrott i frågan kan vara på gång i och med att regeringens idrotts- och kulturminister Amanda Lind i veckan sammanträder med en stor del av landets specialidrottsförbund för att diskutera hur man ska förhålla sig till pandemiläget och hur publik successivt ska kunna återvända på ett smittskyddssäkert sätt.

– Vi jobbar nu för att kunna ge ett besked, men vi måste också komma ihåg att vi är inne i den allvarligaste pandemin i modern tid. Innan sommaren var det inte läge att släppa på de här restriktionerna. Det bedömde Folkhälsomyndigheten och det var också regeringens bedömning, säger Amanda Lind i TV4:s Nyhetsmorgon, enligt Fotbollskanalen.

Dialog med idrotten

Diskussionerna handlar till stor del om hur publikevenemang, som faller under ordningslagen, ska gå att få till stånd trots att det alltjämt inte är tillåtet med sammankomster på mer än 50 personer i dagsläget.

– Nu behöver vi titta på hur vi kan tänka framåt och jag hade så sent som i går (tisdag) dialogen med idrottsföreträdare och kulturföreträdare, och det finns väldigt stor beredskap för att kunna släppa på och ta emot publik på ett smittsäkert sätt, säger Amanda Lind.

Lind har sedan tidigare utlovat nya besked för kultur- och idrottsevenemang inom de närmaste veckorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet