Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ludwig Svennerstål: ”Ekonomisk katastrof” Foto: Bildbyrån

Ludwig Svennerstål: ”Ekonomisk katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Inställda tävlingar till följd av coronapandemin har slagit hårt mot idrotten.

I SVT Sports enkätundersökning uppger 9 av 21 OS-klara svenska idrottare att de påverkats negativt ekonomiskt under pandemin.

– Det är en slags katastrof, säger fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål till SVT Sport.

I mars förra året slog coronapandemin till rejält världen över och sedan dess har mängder av tävlingar och mästerskap ställts in. Möjligheten till att dra in prispengar har därmed minskat för idrottarna, vilket syns i SVT Sports enkätundersökning.

Där uppger 9 av 21 OS-klara svenska idrottare att de påverkats negativt ekonomiskt. Flera anger inställda tävlingar som en förklaring, och att sponsorer varit mer återhållsamma.

Gått minus 50 procent

Ludwig Svennerstål, den högst rankade svenska fälttävlansryttaren med siktet inställt på OS i Tokyo, skriver i undersökningen att 2020 varit en ”ekonomisk katastrof”.

– Jag har gått ungefär minus 50 procent jämfört med ett normalt år. Det är verkligen svårt att driva en business när det blir en sådan stor procentuell minskning på bara ett år. Det är en slags katastrof, säger Svennerstål till SVT Sport.

Det ekonomiska tappet beror delvis på uteblivna prispengar men likt en del andra toppryttare består Svennerståls omsättning till stor del av att köpa och sälja hästar. Där har han märkt störst skillnad.

– Hästförsäljningen uppgår ungefär till 80 procent av mina intäkter. Under året har vi fortfarande lyckats sälja några hästar men normalt så kanske jag säljer tio bra hästar om året, förra året sålde jag tre tror jag. Det är väldigt stor skillnad mot ett normalt år.

”Fortsätter det överlever jag inte”

Än så länge har Svennerståls idrottskarriär inte påverkats av de minskade intäkterna. Men om inte coronarestriktionerna släpper snart kan det få konsekvenser för hans satsning.

– Nu har jag varit i en situation där jag haft det bra ekonomiskt innan så vi har kunnat klara det här året okej. Men fortsätter det här överlever jag inte.

Vad menar du med överlever inte?

– Att man inte fått sitt företag att gå runt helt enkelt.

– Förhoppningsvis kommer vi ur det här i sommar och då är det okej. Men hade det fortsatt i två år till då hade det inte funkat helt enkelt.

KLIPP: Se ett längre inslag med Ludwig Svennerstål

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se ett längre inslag med Ludwig Svennerstål

SVT Sport gjorde en enkät med totalt 14 frågor som handlar om hur de OS-klara svenska idrottarna påverkats av coronapandemin. Enkäten skickades till samtliga OS-uttagna idrottare. I de idrotter där ett lag blivit uttaget men inga namn är klara har SVT gjort ett urval. I ridsporten har vi valt de tre ryttarna som är topprankade i sin gren, i bordtennisen har vi valt de två högst rankade spelarna och i fotbollslandslaget har vi valt de fyra som prisades på Fotbollsgalan som bäst på sin position. 21 av 28 idrottare svarade på enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 75 procent.

Det har gått ett år sedan coronapandemin bröt ut och lamslog idrotten runt om i världen. Mycket har sänt sedan dess. I en serie nyhetspubliceringar undersöker SVT Sport hur coronapandemin har påverkat idrotten.

Den 20 mars sänds ett extrainsatt program, Sportspegeln special: Ett år med corona, om pandemiåret 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer