Riksidrottsförbundet meddelar att LOK-stödet till föreningar ska vara det samma fast antalet träningar minskar under coronatiden. Foto: Bildbyrån, TT

Lugnande besked för föreningar – LOK-stödet blir det samma

Publicerad

Totalsumman för det lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) ska bli det samma 2020 som 2019.
Det meddelade Riksidrottsförbundets ordförande, Björn Eriksson, under tisdagen.
– Föreningar kan räkna med ungefär lika stort stöd som om verksamheten hade rullat på som vanligt, säger han i ett pressmeddelade.

LOK-stödet är en viktig inkomstkälla för många av landets barn- och ungdomsföreningar. Stödet baseras på antalet sammankomster, så som träningar och tävlingar, men även antalet deltagande barn och ungdomar.

Just den siffran är något som kan komma att förändras nu när myndigheterna uppmanar folk att stanna hemma, vilket leder till att träningar och tävlingar ställs in. För att föreningarna inte ska drabbas ekonomiskt hårt av detta ändras utbetalningarna.

– Vi kommer helt enkelt att betala ut mer per sammankomst och deltagare än vanligt år. Föreningar kan räkna med ungefär lika stort stöd som om verksamheten hade rullat på som vanligt, säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

På så sätt ska totalsumman som delas ut genom LOK-stöd bli lika stor 2020 som under 2019.

För att underlätta för föreningar har regeringen även gått ut med att ideella föreningar som har en skatt att betala och som fått tillfälliga betalningsproblem kan söka anstånd hos Skatteverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer