Macias: ”Sett ett annat liv utanför judon – påverkat mig”

Uppdaterad
Publicerad

Tommy Macias fick plötsligt mycket tid med familjen när pandemin satte hans OS-satsning på paus.

När judotävlingarna och de långa resorna nu är i gång igen har han kämpat med en minskad motivation.

– Jag har sett min dotter växa upp och sett ett annat liv utanför judon. Jag tror att det har påverkat mig ganska mycket. Det blir jobbigt nu när allt börjar igen, säger det 28-årige OS-hoppet i judo.

Tommy Macias har haft blicken fäst mot karriärens höjdpunkt, OS i Tokyo 2020, under det senaste decenniet.

Det var därför en tung smäll när pandemin lamslog idrotten och mästerskapet sköts upp. Men snart började han njuta av tiden hemma med sin fru och tvååriga dotter.

När judotävlingarna och de långa resorna nu är i gång igen har EM-guldmedaljören från 2019 kämpat med motivationen. När vi pratar sitter Macias rastlös på sitt hotellrum i Uzbekistan, där han ska vara en vecka, inför en tävling.

Älskar träning lika mycket

– Motivationsfaktorn har inte påverkat mig på träningsnivån, jag tränar lika hårt och älskar fortfarande att träna lika mycket. Det är just resorna som jag inte tycker är lika roliga, säger han.

Foto: SVT Grafik

SVT Sports enkät med OS-klara svenskar visar att Macias inte är ensam. Nästan hälften av de som svarat på enkäten uppger att deras motivation minskat något under pandemin. Blir OS inte av i sommar är 28-åringen ganska säker på att karriären är över.

– Om OS blir av får jag se hur suget är efter, om jag vill göra ett till eller inte. Men jag behöver i alla fall göra på ett annat sätt. Jag skulle inte kunna vara borta lika mycket som idag utan behöva mer tid med familjen och känna mig mer till ro där hemma.

”Tror jag skulle vara fast i samma spår”

Tommy Macias tror att tankarna han har kring karriären i dag skulle vara annorlunda utan pandemin.

– Jag tror att jag skulle vara fast i samma spår och mentalitet som innan. Att en OS-satsning inte hade några kostnader, att jag skulle framåt hela tiden oavsett vad det kostade mig på personlig nivå. Men efter att ha varit hemma och sett hur det är där hemma och fått en annan relation till min familj har det ändrat ens syn på livet.

SVT Sport gjorde en enkät med totalt 14 frågor som handlar om hur de OS-klara svenska idrottarna påverkats av pandemin. Enkäten skickades till samtliga OS-uttagna idrottare. I de idrotter där ett lag blivit uttaget men inga namn är klara har SVT gjort ett urval. I ridsporten har vi valt de tre ryttarna som är topprankade i sin gren, i bordtennis har vi valt de två högst rankade spelarna och i fotbollslandslaget har vi valt de fyra som prisades på Fotbollsgalan som bäst på sin position. 21 av 29 idrottare svarade på enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 72 procent.

Det har gått ett år sedan coronapandemin bröt ut och lamslog idrotten runt om i världen. Mycket har sänt sedan dess. I en serie nyhetsartiklar undersöker SVT Sport hur coronapandemin har påverkat idrotten.

Den 20 mars sänds ett extrainsatt program, Sportspegeln: Special, om sportåret med corona.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.