Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan handla om 10-20 tusen i publiken. Hör kulturministern om nya publiktaket. Foto: SVT/TT

Mer publik på läktarna – 3 000 per sektion

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen går idrotten till mötes och kan komma att tillåta mer publik från den 1 juli – upp till 3 000 personer per sektion på de stora arenorna, meddelar regeringen.

I femstegsplanen för coronalättnader, som presenterades i slutet av maj, skulle det tillåtas publik på upp till 3 000 personer på arenorna från den 1 juli. Beslutet kritiserades av framför allt fotbollen som länge velat få till stånd publikinsläpp efter arenornas storlek.

Nu ser fotbollen ut att få sin vilja igenom då det från den 1 juli föreslås ska tillåtas upp till 3 000 personer per sektion på de stora arenorna. Detta gäller om det kan hållas smittsäkert avstånd mellan människorna på varje sektion och om publiken på varje sektion inte kan komma i kontakt med dem på andra sektioner. Detta gäller även vid in- och utgångar på arenorna.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) säger att sektionering har efterfrågats av berörda branscher.

– Nu finns möjlighet att ta emot mer besökare, om det finns möjlighet att dela upp arenaområde och lokaler efter sektioner, säger hon till TT.

Fler än 900 i motionslopp

Bland matcherna som berörs först finns den allsvenska omstarten efter EM, exempelvis IFK Norrköping–Malmö FF den 3 juli samt Häcken–AIK och Hammarby–Halmstad den 4 juli.

Det som också är en lättnad, jämfört med femstegsplanen, är att fler än 900 ska kunna tävla i motionslopp och orienteringstävlingar och liknande från den 1 juli. Begränsningen på 900 personer finns kvar, men gäller nu enbart start- och målområden. Fler personer kan befinna sig på tävlingsbanan.

Sommarens stora motionslopp har dock redan ställt in eller flyttat till hösten. Göteborgsvarvet genomförs den 11 september, Lidingöloppsveckan mellan den 24 september och den 3 oktober samt Stockholm Marathon den 9 oktober.

KLIPP: EM: Restauranger måste stänga innan matchen är slut

Steg ett i regeringens femstegsplan för återöppnandet av samhället trädde i kraft den 1 juni. Det innebar för idrottens del bland annat att det tilläts 50 personer i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser).
Steg två: den 1 juli
300 personer tillåts i publik inomhus och upp till 3 000, per sektion, på utomhusarenor med sittplatser.
I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare på plats samtidigt i start- och målområden. Restriktionen gäller inte på tävlingsbanan. Det nya förslaget gällande steg två ska först ut på remiss.
Steg tre: den 15 juli
Inga ytterligare lättnader för idrott.
Steg fyra: någon gång i september
Inga tak för sittande åskådare inom- eller utomhus, eller i tävlingar i skog, på vatten och på väg.
Steg fem: inget datum satt
Alla lättnader för idrotten ska redan ha gjorts senast i steg fyra.
Regeringen understryker att datumen är preliminära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.