Örebros Robert Leino jublar. Foto: BILDBYRÅN

Nya krisstödet till idrotten: 554 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

554 miljoner kronor delas ut i coronastöd till idrotten av Riksidrottsförbundet i nästa vecka.

Störst stöd får ishockeyn med närmare 195 miljoner.

– Det är ren matematik. Det är logiskt att det blir så, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till TT.

Coronapandemin har ställt till det för idrotten.

Publik har förbjudits eller begränsats och till följd av detta riskerar flera klubbar och föreningar enorma ekonomiska konsekvenser.

Men från och med nästa vecka, den 23 november, börjar Riksidrottsförbundet, RF, att betala ut stöd till de föreningar som sökt för uteblivna intäkter och kostnader på grund av corona.

Under måndagen fattade RF:s styrelsebeslut om fördelningen av regeringens nya stödpaket till idrotten.

Hockeyn får mest

Totalt tilldelas 158 miljoner kronor till 2 123 föreningar för perioden juli till september och över 300 föreningar inom lagbollidrotternas högsta serier blir tilldelade 327 miljoner kronor för hela perioden juli till december.

Dessutom får ett hundratal föreningar med ett antal stora evenemang, som bland annat Lidingöloppet och Cykelvasan, stöd på totalt 69 miljoner kronor.

– Vi har ett läge när smittan går åt fel håll så vi måste försöka hjälpa till så gott vi kan. Jag tror det här skickar ett hopp. Men det är en kompensation för förlorade intäkter och det ska man ska ha klart för sig, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till TT.

Göteborgs fotbollsdamer och publik på Pixbo innebandy. Foto: BILDBYRÅN

Ishockey, fotboll och friidrott är de sporter som får störst stöd för det tredje kvartalet. De tilldelas närmare 195 miljoner, 159 miljoner, och 47 miljoner kronor vardera.

– Förklaringen till det är väldigt enkel. Hockeyn spelar mycket fler matcher än fotbollen och för dem är publikintäkterna större. De ställde in hockeysäsongen när pandemin började och hade inget slutspel. Det är ren matematik. Det är logiskt att det blir så.

Villkor ställda

En debatt som blossat upp kring stödpengarna från regeringen är att vissa klubbar värvat flertalet spelare under pandemins gång. Regeringen har därför påpekat att ett ansvarstagande under den här perioden ska premieras med ett högre belopp.

– Vi i RF kommer ha möte med fotboll och hockey där de ska ta fram ett förslag hur de ska bemöta villkoren. De har ett eget ansvar att leva upp till villkoren, påpekar Eriksson.

Den 20 november får varje specifik förening besked om hur stor utbetalningen blir.

Hittills har RF fördelat sammanlagt 1,5 miljarder kronor – 500 miljoner under våren och en miljard under hösten – i särskilt kompensationsstöd på grund av pandemin. För perioden 1 oktober till 31 december har RF kvar 446 miljoner att dela ut av det stöd på en miljard som tilldelats.

Riksidrottsförbundet har redan bett regeringen om ytterligare två miljarder kronor för 2021.

SVT SPORT FÖRKLARAR: Sant eller falskt om idrott och corona:

Bandy, Elitserien herr

Basket, SBL herr, SBL dam, SuperEttan herr

Bordtennis, Pingisligan by STIGA herr

Fotboll, Allsvenskan herr, OBOS Damallsvenskan dam, Superettan herr, Elitettan dam

Handboll, Handbollsligan herr, SHE dam, Allsvenskan herr och dam

Innebandy, SSL herr och dam, Allsvenskan herr och dam

Ishockey, SHL herr, SDHL dam, Hockeyallsvenskan herr, Hockeyettan herr

Svemo – Speedway, Elitserien och Allsvenskan

Volleyboll, Elitserien herr och dam

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer