Med den nya pandemilagen kan regeringen eller Länsstyrelsen nu också stänga privata gym och idrottsanläggningar. Foto: Bildbyrån

Nya pandemilagen möjliggör stängning av privata idrottsanläggningar

Uppdaterad
Publicerad

I dag klubbades den nya pandemilagen, som ger regeringen möjlighet att besluta om tvingande åtgärder för idrottsevenemang, privata idrottsanläggningar och gym.

– Det införs nya, rättsligt bindande, regler för gym och sportanläggningar, badhus, handelsplatser, butiker och gallerier. Reglerna sätter krav för att minska trängseln, berättade Stefan Löfven på en presskonferens i dag.

I och med den nya pandemilagen kan Länsstyrelsen och regeringen nu, med kort varsel, stänga ner även privata gym och idrottshallar om man bedömer det nödvändigt. Man kan även begränsa antalet besökare och öppettider.

Corona och idrott

Tidigare har regeringen meddelat att kommunala idrottsanläggningar ska hållas stängda åtminstone fram tills 24 januari. Men nu kan alltså regeringen även komma att bötfälla, eller stänga ner, privata verksamheter som man bedömer som osäkra ur smittosynpunkt. Den nya lagen börjar gälla på söndag och regeringens utökade befogenheter sträcker sig till 30 september 2021.

SE MER: Pandemilagen på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet