Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
OS-elden har anlänt till Japan. Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-elden har landat i Japan – nedbantad ceremoni

Uppdaterad
Publicerad

Förberedelserna inför OS i sommar fortsätter – mitt under den dramatiska spridningen av coronaviruset.
Den olympiska elden har nu anlänt till Japan, där facklan välkomnades med en nedbantad ceremoni.

Trots att nästan all elitidrott över hela världen har pausats i spåren av coronaviruset är avsikten fortfarande att genomföra OS i sommar.

Men effekterna av pandemin når även OS-världen. En liten utvald publik och några journalister och fotografer fick ta emot det ankommande flygplanet som hade transporterat OS-elden från Aten. Det som skulle ha blivit ett pampigt arrangemang fyllt av glädje reducerades till en dämpad tillställning.

Anlänt till flygbas

Facklan landade på flygbasen Matsushima på Japans nordöstra kust på fredagsförmiddagen lokal tid, efter att ha överlämnats till arrangörslandet från sitt andliga hem i Grekland, där de olympiska spelen avgjordes under antiken.

Saori Yoshida och Tadahiro Nomura, japanska OS-guldmedaljörer i brottning respektive judo, tog emot elden från det specialchartrade planet och tände en stor kittel i form av en körsbärsblomma.

Från flygbasen ska nu elden turnera runt i Tohokuregionen, som drabbades hårt av jordbävnings- och tsunamikatastrofen 2011. Arrangörerna kallar det en ”läkande eld” som ska visa hur området har återhämtat sig efter den förödande naturkatastrofen och den efterföljande kärnkraftsolyckan.

Den officiella fackelstafetten där OS-elden ska färdas genom hela Japan mot OS-staden Tokyo kommer att starta i Fukushima om en knapp vecka, men har också den fått planeras om. De dagliga ankomst- och avfärdsceremonierna kommer att vara stänga för allmänheten, som dessutom uppmuntras att inte bilda klungor längs med OS-eldens väg. Alla fackelbärare ska också undersökas

Fyra månader kvar

Under den nedskalade överlämningsceremonin i Grekland sade den japanska organisationskommitténs ordförande Yoshiro Mori i ett tal på videolänk att han hoppades att OS-eldens ankomst till Japan skulle ”skingra de mörka moln som hänger över världen”.

Coronautbrottet har tvingat idrottare att isolera sig och många har svårt att förbereda sig för tävlingarna. Med drygt fyra månader kvar till invigningen av OS i Tokyo växer kraven på att spelen ska ställas in eller flyttas fram. Den senaste i raden att kräva att OS skjuts upp är en av ledamöterna i Japans olympiska kommitté.

Trots det har såväl den internationella olympiska kommittén (IOK) som den lokala OS-arrangören hittills försäkrat att spelen ska bli av. IOK-ordföranden Thomas Bach säger i en intervju med New York Times att organisationen ”överväger olika scenarior”, men att han fortfarande är hoppfull om att spelen kan hållas som planerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer