Foto: Bildbyrån

Över 4 000 idrottsföreningar har sökt coronastöd

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 4064 idrottsföreningar och 49 specialidrottsförbund har ansökt om att få ta del av regeringens krispaket på 500 miljoner kronor. Det visar Riksidrottsförbundets sammanställning.

– Nu väntar ett gediget och svårt arbete med att hantera ansökningarna, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Den 20 mars kom beskedet från regeringen: ett stödpaket på 500 miljoner kronor avsätts för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin.

Under period 1-15 maj har idrottsföreningar och specialidrottsförbund sedan haft möjlighet att ansöka om kompensationsstödet – och nu kommer domen på totala antalet ansökningar: 4064 idrottsföreningar och 49 specialidrottsförbund vill ha ekonomisk kompensation.

Corona och idrott

Men hur mycket pengar varje förening och förbund kan vänta sig är för tidigt att säga.

– Nu väntar ett gediget och svårt arbete med att hantera ansökningarna och sedan arbeta för att Riksidrottsstyrelsen ska kunna ta beslut om fördelning av stöd den 11 juni. Hur stort behovet av stöd är i ansökta kronor totalt sett får vi återkomma till eftersom inte alla ansökningar handlagts ännu, säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Flest ansökningar kommer från fotboll, ridsport och innebandy. Kommuner där störst antal föreningar sökt stöd är inte så oväntat storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Björn Eriksson: ”En fråga om överlevnad”

Flest ansökande föreningar per idrott

Fotboll, 1228

Ridsport, 362

Innebandy, 225

Friidrott, 214

Golf, 206

Ishockey, 194

Gymnastik, 187

Orientering, 180

Skidor, 169

Budo och Kampsport, 113

Handboll, 110

Bilsport, 97

Motorcykel och Snöskoter, 91

Simidrott, 85

Cykel, 81

Bordtennis, 75

Basket, 73

Tennis, 73

Konståkning, 70

Skyttesport, 58

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet