Tomma läktare under bandyfinalerna 2020 Foto: Bildbyrån

Coronakrispaketet till idrotten kan komma i april

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har utsett en referensgrupp från tio idrottsförbund som ska hjälpa till att fördela coronakrispaketet på 500 miljoner kronor från regeringen.

Eriksson hoppas att de första stöden kan börja betalas ut i mitten av april.

Det är tio ordföranden från olika idrottsförbund – däribland ishockey, fotboll och friidrott – som ska ingå i referensgruppen. Björn Eriksson har själv bestämt vilka.

– Jag har varit diktatorisk. Jag har försökt begränsa mig till ett tiotal, som balanserar stora, små, vinter, sommar, lag och individuellt. Sedan kommer jag att leda den arbetsgruppen själv och har ett arbetsutskott inom RF (Riksidrottsförbundet). Sedan tar styrelsen besluten, säger han.

Corona och idrott

RF tar beslutet

Eriksson ser ingen fara för att gruppen i första hand ser till sina egna idrotter.

– För det första tror jag inte det därför att det är idrottsvänner med större lust. För det andra är det en referensgrupp. Det är RF som tar beslutet. Det är ingen beslutsgrupp, men den är nog så viktig för mig och mina medarbetare för att komma rätt i frågan, säger Eriksson.

Det första mötet sker på onsdag och i mitten av april hoppas Eriksson att arbetet ska vara klart och att de första pengarna ska kunna börja betalas ut.

Osäker tidsplan

Men tidsplanen är fortfarande osäker.

– Det hänger på när regeringen lägger fram förslag och riksdagen fattar beslut, säger Eriksson.

RF och Eriksson har tidigare gjort en ekonomisk bedömning hur idrotten har drabbats mellan 12 mars och 30 mars. Nästa steg är att räkna på idrottens ekonomiska förlust i maj och juni.

Björn Eriksson upprepar att alla inte kommer att kunna kompenseras fullt ut.

– Man får göra det med utgångspunkten att så långt det är möjligt skydda den ideella idrottsrörelsen, avslutar Eriksson.

KLIPP: Björn Eriksson: ”Vad vi än gör – kommer inte alla vara nöjda”

Fakta: Referensgruppen

De här finns med i referensgruppen: Fotboll (Karl-Erik Nilsson), ishockey (Anders Larsson), friidrott (Johan Storåkers), skidor (Karin Mattsson), innebandy (Märit Bergendahl), svemo (Håkan Leeman), cykel (Stefhan Klang), orientering (Maria Kraft Helgesson), budo- och kampsport (Mona Lundkvist), parasport (Åsa Llinares Norlin).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet