Göteborgs fotbollsdamer och publik på Pixbo innebandy. Foto: BILDBYRÅN

Publikbeskedet möts med glädje: ”Ett litet steg i rätt riktning”

Uppdaterad
Publicerad

Publiktaket på idrottsarenor höjs från 50 till 300 åskådare.

Ett beslut som möts med glädje.

– Ett litet steg i rätt riktning, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet, till SVT Sport.

Regeringen meddelar att antalet tillåtna åskådare höjs till 300. För SVT Sport berättar Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand hur tankarna går.

– Vi har full förståelse för den allvarliga situationen och det är ett litet steg i rätt riktning. Nu är det otroligt viktigt att både fotbollen och övrig idrott ser till att det fungerar i praktiken på ett smittsäkert sätt.

Corona och idrott

Hade ni hoppats på fler åskådare?

– För våra klubbar och oss som förbund är det ett oerhört pressat läge som kvarstår, men det är ändå viktigt att vi kan ta ansvar och ett litet steg. Vi har framfört att man borde kunna anpassa det efter en arenas kapacitet, storlek och infrastruktur, men det får bli nästa steg.

”Skillnader på arenor”

Anledningen till att regeringen inte vill se fler än 300 är att in- och utsläpp ska ske utan trängsel.

– Just därför är det viktigt att man på sikt anpassar efter olika arenor, för det är otroligt stora skillnader på olika arenor. Det är olika förutsättningar, möjligheter och begränsningar som finns, säger Sjöstrand.

Hur tror du klubbarna reagerar på beskedet?

– I det stora hela är det oerhört pressade lägen som våra klubbar på den yttersta elitnivån befinner sig i. Det kvarstår och det här hjälper ju inte dem. För klubbar i lägre divisioner hjälper det på ett visst sätt, men då ska de också ha sittplatser.

Klubbchefen glad

Kristianstad DFF i damallsvenskan jagar en Champions League-plats och för dem innebär beskedet extra stöd i den jakten.

– Det betyder mycket att vi kan få publik för de två sista matcherna, tjejerna får extra stöd och en extra push att ha publik på plats, säger klubbchef, Albert Sigurdsson.

Men någon större ekonomisk vinning tror han inte på, då det handlar om två matcher laget kan ta in större publik på.

– Inte så jättemycket, så klart blir det lite extra, men kanske inte ger oss några jättestora summor i kassan, säger Sigurdsson.

Det är samma läge för Växjö DFF, som har haft det tufft ekonomiskt.

– Vi har två hemmamatcher när det här börjar gälla. Det är klart att vi är glada att vi kan släppa in upp till 300. Inte minst med tanke på att damallsvenskan är jämn, både i toppen och botten, säger Jan Fors, ordförande i Växjö DFF, till SVT Sport.

SVT reder ut: Varför sprids coronasmittan mest inom ishockeyn?:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet