Foto: BILDBYRÅN

Publiktaket sänks: ”Innebär ingen publik”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 24 november kommer det maximalt att få vara åtta personer på offentliga sammankomster.

Det innebär i praktiken ett publikstopp – men elitidrotten kan fortsätta som tidigare.

– Elitidrotten omfattas inte av det nya förbudet, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind till SVT Sport.

Förordningsändringen, som stödjer sig på ordningslagen, ska träda i kraft 24 november och gälla i fyra veckor.

– Det här är en unik åtgärd som saknar motstycke i modern tid, säger statsminister Stefan Löfven.

Corona och idrott

För lagidrotterna och andra arrangörer av idrottsevenemang innebär dagens besked att ett publikstopp i praktiken införs.

– En allmän sammankomst på åtta personer innebär ingen publik, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till SVT Sport

Elitidrotten får fortsätta

Så sent som den 1 november blev det tillåtet att släppa in 300 sittande åskådare på idrottsevenemang i Sverige, men på grund av en fortsatt hög smittspridning har flera regioner behållit den tidigare maxgränsen på 50 personer i publiken.

När det gäller elitidrottande och träningar blev det inget direkt svar från Folkhälsomyndigheten.

– Vi kommer få det här på remiss och se över den balansen mellan träning och tävling framöver. Vi har haft den här frågan uppe förut och hoppas kunna komma med svar inom kort, säger Johan Carlsson, generaldirektör på Folhälsomyndigheten.

Senare bekräftade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) för SVT Sport att elitidrotten kan fortsätta sin verksamhet som tidigare.

– Elitidrotten omfattas inte av det nya förbudet, däremot påverkas möjligheten till publik. Men det är nu ett oerhört allvarligt smittläge där alla måste ta sitt ansvar. Jag förväntar mig att även elitidrotten fortsätter arbetet att sköta verksamheten så smittsäkert som möjligt.

”Förväntas begränsa möjligheten”

Hur påverkas publikgränsen av de nya restriktionerna?

– I huvudsak gäller att man inte får vara fler än åtta personer. För sittande publik med visst avstånd finns fortfarande möjlighet till ett undantag om att vara fler, men på grund av smittspridningen har man valt och förväntas fortsätta att begränsa den möjligheten i stort sett i alla regioner. Nu är budskapet tydligt, träffa inte fler personer än vad som är absolut nödvändigt.

SVT SPORT FÖRKLARAR: Sant eller falskt om idrott och corona:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet