Foto: TT

Regeringens förslag: 500 åskådare från 17 maj

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår att upp till 500 åskådare kan släppas in på svenska idrottsarenor från den 17 maj.

– Bedömningen är att om man sitter utomhus är det mindre risk för smittspridning, så länge det är möjligt att hålla avstånd och använda anvisade sittplatser, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) till Sveriges Radio.

Amanda Lind säger att arrangemangen som omfattas av de eventuella lättnaderna bland annat är fotbollsmatcher, utomhusteatrar och konserter.

– Det viktigaste är att det går att hålla avstånd och att det finns anvisade sittplatser, säger hon.

Corona och idrott

Folkhälsomyndigheten har tidigare föreslagit 17 maj som datum för eventuella ändringar i begränsningsförordningen. För att regeringens förslag ska bli verklighet måste smittspridningen avta.

– Har vi en minskad smittspridning hoppas vi kunna hålla det men det kräver ett mycket bättre läge än i dag, säger socialminister Lena Hallengren.

I nuläget tillåts åtta åskådare

Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram föreskrifter för arrangörerna att följa. Det nya förslaget innebär att vid inomhusarrangemang ska 50 personer kunna delta om det finns anvisade sittplatser. Utomhus gäller 100 personer om det inte finns anvisade sittplatser. För motionslopp ska gränsen vara 150 idrottsutövare.

”Flera av våra idrotter har drabbats orimligt då regelverket är trubbigt och jag hoppas verkligen att detta innebär att mer smittsäker idrott kan bedrivas snart”, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

I nuläget tillåts åtta åskådare på idrottsarenor. Vissa klubbar i till exempel allsvenskan och SHL har kunnat släppa in fler åskådare genom att nyttja restauranger och loger.

För herrallsvenskan i fotboll spelas några matcher i omgång 7 den 17 maj. Utöver det är det bara ytterligare en omgång som spelas efter 17 maj innan EM-uppehållet. Några matcher i damallsvenskans femte omgång spelas den 17 och 18 maj innan omgång sex inleds den 22 maj.

KLIPP: FHM: Barn och ungdom får spela matcher utomhus (28 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet