Foto: SVT

Regeringens krisstöd till idrotten – får 500 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) presenterade idag ett nytt krisstöd till idrotten på 500 miljoner.

– Vi ska försöka tänka ut bästa möjliga sätt att fördela ut det här, säger RF:s ordförande Björn Eriksson

Totalt var det en miljard som presenterades som ett nytt krispaket för kultur- och idrottslivet under pressträffen i regeringshuset idag.

Det delas lika på 500 miljoner till kulturen och 500 miljoner till idrotten.

Corona och idrott

– Vi är också överens om 500 miljoner i akut stöd till idrotten, meddelade kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) under pressträffen och utvecklar vad pengarna ska gå till:

– Det är också överenskommet att tilldelas till de som förlorat intäkter till följd av det som nu är. Det kan föreningar som arrangerar idrottsevenemang, det kan vara större cuper och motionslopp, det kan vara matcher som försvinner och elitsatsningar som inte kan genomföras.

RF fördelar pengarna

Men vilka som faktiskt får pengarna kommer nu bestämmas från framförallt Riksidrottsförbundet (RF).

– Pengarna ska fördelas utifrån de expertmyndigheter som finns, framförallt Riksidrottsförbundet, som har en bra överblick av läget men som också kan sätta in satsningarna där det gör som allra störst nytta, säger Christer Nylander (L).

Och krispaketet är något som glädjer RF:s ordförande Björn Eriksson.

– Jag tycker det känns skönt att det var en förhållandevis snabb reaktion på den framställan som vi lämnade in för några dagar sedan. Det värdesätter vi och vi värdesätter förtroendet för idrotten och ska försöka tänka ut bästa möjliga sätt att fördela ut det här, säger RF:s ordförande Björn Eriksson och förtydligar.

– Vi ska icke glömma de ideella föreningarnas roll i detta. Det här ska vi ta i tu med redan ikväll då vi ska ha en sammankomst och börja den här diskussionen, för det måste gå ganska så snabbt.

Björn Eriksson: ”Vad vi än gör – kommer inte alla vara nöjda”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet