Den svenska idrotten har i spåren av corona ansökt om totalt 1260 miljoner kronor, samtidigt som regeringens stödpaket handlar om 500 miljoner kronor. Foto: Björn Lindgren/TT

RF:s omöjliga uppdrag: Fördela pengar som inte finns

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska idrotten har i spåren av corona ansökt om totalt 1260 miljoner kronor, samtidigt som regeringens stödpaket handlar om 500 miljoner kronor.

– Vi är ganska säkra på att vi kommer att få ett något sånär schysst utfall, där det mest kännetecknande är att alla är missbelåtna, säger Björn Eriksson som är ordförande i Riksidrottsförbundet.

Just nu pågår en huggsexa om regeringens stödpengar till den svenska idrotten. RF arbetar med hur stödpaketet på 500 miljoner kronor ska fördelas nu i juni. Drygt 4000 föreningar och nästan 50 svenska specialidrottsförbund vill vara med och dela på 1260 miljoner kronor, vilket innebär att 60 procent av de begärda summorna måste sorteras bort.

– Hur ska vi bete oss så att en massa klubbar i Sverige inte dör? Och hur ska vi bete oss så att pengarna verkligen kommer till den absolut viktigaste målgruppen, nämligen barn och ungdom?, säger RF-ordföranden Björn Eriksson om det svåra uppdraget.

Corona och idrott

GT Söder tappade 280 000 kronor

Handbollsklubben GT Söder har i åratal varit med och arrangerat ungdomsturneringen Eken Cup, som blev inställd i år. Intäkter på omkring 200 000 kronor försvann tillsammans med utgifter på 80000 kronor. Klubben fruktar att ett otillräckligt stöd ska tvinga dem att höja medlemsavgifterna, tillsammans med åtstramningar på allt från klädesinköp till domararvoden och antal lag i seriespel.

– Jag hoppas jättemycket att vi får ett visst stöd. Det är en osäker framtid. vad kommer vi att ha råd med inför kommande säsong?, säger Therese Hettman som är ordförande i GT Söder.

Fler miljoner behövs

De 500 miljonerna handlar bara om kvartal 2. Sedan behövs fler miljoner, så RF kommer att ansöka om mer pengar, från regeringen och därmed svenska folket.

– Hur mycket pengar jag begär får jag återkomma om, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Tror du att det finns mer pengar?

– Det tror jag definitivt. Jag tror att en idrottsrörelse som delvis stympas, inte fångar upp ungdomarna, och måste höja biljettpriserna så att bara rika människor har råd att vara med, det vill man inte ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet