Arkivbild. Tove Alexandersson och RF:s ordförande Bjrön Eriksson. Foto: TT

RF:s öppna brev till regeringen: ”Vi vill ställa om – inte ställa in”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet och sex specialidrottsförbund har fått nog.

Man vill att regeringen och Folkhälsomyndigheten öppnar för vissa aktiviteter utomhus.

”Att leta efter kontroller i en skog, segla jolle ikapp eller cykla längs en landsväg kan inte leda till smittspridning”, skriver RF:s ordförande Björn Eriksson i ett öppet brev.

Svenska seglarförbundet, cykelförbundet, orienteringsförbundet, kanotförbundet, triathlonförbundet och friidrottsförbundet har tillsammans över 420 000 medlemmar. Och sedan mars förra året har motionslopp och tävlingar utomhus ställts in på löpande band – på grund av coronapandemin.

Men nu har Riksidrottsförbundet och de sex specialidrottsförbund fått nog.

Corona och idrott

”Här haltar logiken”

”Att leta efter kontroller i en skog, segla jolle ikapp eller cykla längs en landsväg kan inte leda till smittspridning. Men det är precis det som ni signalerar när regeringen förbjuder våra tävlingar för att vi är på en plats som vi inte kan sätta upp staket runt eller bygga väggar och tak kring. Här haltar logiken”, det skriver RF-ordföranden Björn Eriksson i ett öppet brev till Amanda Lind, Mikael Damberg och Lena Hallengren.

”Vi jobbar alla mot samma mål och vi vill ställa om – inte ställa in”.

Uppmanar regeringen

I brevet tar Eriksson upp att tävling är en viktig morot för barn och ungdomar för att fortsätta idrotta. Och nu vill Riksidrottsförbundet, och de sex specialidrottsförbund, ha en förändring.

”Vi uppmanar nu regeringen och Folkhälsomyndigheten att se till att den nya regleringen inte sätter ett absolut tak om 150 deltagare i motionslopp och liknande tävlingar utomhus på stora ytor”.

SE MER: Idrotter i kläm – nya riktlinjerna gäller inte alla barn (1 maj 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet