Björn Eriksson och Amanda Lind ska diskutera corona-situationen Foto: Bildbyrån

Riksidrottsförbundet: ”Viktigt att regeringen är tydlig”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Amanda Lind har bjudit in till samtal om corona-situationen.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson vill ha tydliga besked.

– Regeringen måste sätta ner foten, säger han till SVT Sport.

I morgon, onsdag, ska kulturminister Amanda Lind sätta sig ner med aktörer för stora publikevenemang och Riksidrottsförbundet för att diskutera hur de ska agera kring coronaviruset. Björn Eriksson, ordförande för RF, är en av dem som kommer delta.

– Det jag kommer vara väldigt tydlig med ministern i morgon är vad är det för riktlinjer som landets regering anser ska gälla. Regeringen måste sätta ner foten och säga ”det här är vad vi förväntar oss”, säger han till SVT Sport.

Coronapandemin

Viruset har haft stor påverkan på idrotten över hela världen. Våra grannländer Norge och Danmark är två exempel på länder som spelat matcher utan publik och ställt in evenemang.

Något som Eriksson tycker Sverige ska ta efter.

– Jag tycker kanske man kan titta lite på de erfarenheter som kommit via Danmark och Norge, där man satt riktlinjer i bland annat antal deltagare, säger han.

Norska myndigheter har till och med gått steget längre, och kom under tisdagen med nya rekommendationen att alla arrangemang med över 500 människor bör ställas in eller skjutas upp.

Ekonomisk fråga

Vidare menar Eriksson att idrotten påverkas på flera olika sätt, dels genom att det är en smittorisk när många människor samlas, samt att barn och ungdomar är en stor del av de som har glädje av vad idrott kan erbjuda. Men det kan även få ekonomiska konsekvenser.

– De som driver evenemang kanske får stora svårigheter att överhuvudtaget få det hela att gå ihop om de inte har sina åskadare. Men det är en uppfattning där idrottsrörelsen kommer vara tydlig, hälsa går alltid före ekonomi. Men ska man ha det på det sättet är det extra viktigt att regeringen är tydlig med vilka riktlinjer de har, säger Eriksson.

Vad blir den största utmaningen?

– Stora utmaningen är att våga fatta beslut, och de ska komma från regeringen.

KLIPP: Så farligt är Coronaviruset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet