Björn Eriksson. Foto: Bildbyrån

Riksidrottsförbundets Björn Eriksson: ”Minska smittspridningen går före”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet (RF) har legat på för att få tillåtelse till mer publik på idrottsmatcher och tävlingar.

Men i dag meddelade regeringen att de avvaktar ett sådant beslut.

Det beskedet protesterar RF inte mot.

– Att minska smittspridningen går före idrott, säger ordförande Björn Eriksson.

Ett förslag om ett tak på 500 personer, jämfört med nuvarande 50, har utretts av regeringen och det fanns förhoppningar om att en förändring skulle kunna träda i kraft från och med den 1 oktober. Men efter att smittspridningen på nytt har börjat öka i Sverige sker ingen förändring, meddelade regeringen i dag.

Beslutet togs emot med besvikelse och ilska från många i idrottssverige, men inte från Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Corona och idrott

– Att minska smittspridningen går före idrott. Det har gällt från dag ett och gäller fortfarande. Därför har jag respekt för att regeringen avvaktar med beslutet om att tillåta mer publik, säger han i ett pressmeddelande.

– Inom idrottsrörelsen precis som i samhället i stort är det extra viktigt att nu vi alla, ledare, idrottare och föräldrar, håller i och noga följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och de riktlinjer och protokoll som de olika specialidrottsförbunden har tagit fram, så att vi stegvis kan öppna för både publik och fler deltagare.

”Vill fortsätta ta ansvar”

Dock är han tydlig med att detta gör det ännu viktigare att idrotten får stor ekonomisk hjälp.

– Idrotten vill fortsätta ta ansvar och vår första prioritet är att bidra till minskad smittspridning men restriktionerna slår hårt därför behöver regeringen fortsätta att stödja idrottsrörelsen ekonomiskt, säger Björn Eriksson.

SE MER: Folkhälsmyndigheten fortsatt öppna för publikökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet