Så drabbas Sveriges stora sommarturneringar

Uppdaterad
Publicerad

Corona-pandemin påverkar några av landets största sommarturneringar.
Många avvaktar och hoppas på att få komma till spel men några av landets stora cuper har redan tvingats ta till åtgärder.
– Den pågående coronapandemin gör att Gothia Cup 2020 inte kan genomföras, skriver Sveriges största fotbollscup via sin hemsida.

Fotboll

Gothia Cup – inställt

”Den pågående coronapandemin gör att Gothia Cup 2020 inte kan genomföras. Efter rådgörande med Folkhälsomyndigheten och den information som finns tillgänglig från såväl svensk som internationell expertis, har Gothia Cup beslutat att ställa in turneringen, för första gången sedan starten 1975”, skriver turneringen och fortsätter:

”Vi beklagar detta och känner stor sorg över att inte få välkomna er till Göteborg i sommar men hoppas på förståelse för situationen och att vi alla – spelare, ledare, domare, funktionärer, samarbetsföreningar och partners – ses nästa år i stället.”

Cupen var planerad att spelas den 13-18 juli.

Piteå Summer Games – inställt

”Piteå Summer Games är Sveriges näst största ungdomsturnering och lockar deltagare från hela världen. För att förhindra smittspridningen och bidra till en bättre hälsa hos alla involverade har vi beslutat att ställa in Piteå Summer Games 2020”, skriver Piteå Summer Games verksamhetschef Anna Bogren Dalberg, i ett pressmeddelande på turneringens hemsida.

Eskilscupen – avvaktar utvecklingen

– Just nu planerar vi och utgår från att vi ska kunna genomföra cupen. Den ligger i början på augusti och då känner vi att vi inte behöver ta de här besluten redan nu utan att vi kan hålla koll på vad myndigheterna säger och hur det utvecklar sig, säger Cupgeneralen André Pettersson till SVT Sport.

Beslut från Eskilscupen kommer i början av juni.

Dalecarlia Cup – framflyttad

”Vår målsättning har från början av Coronapandemin varit att hitta ett sätt att genomföra cupen. Därför har vi tagit ett beslut att flytta cupen till vecka 32”, skriver cupen på sin hemsida.

Tanken är nu att Dalecarlia Cup ska genomföras med start torsdagen den 6:e augusti och avslutas söndagen den 9:e augusti. De tidigare speldagarna var i slutet av juni.

Aroscupen – avvaktar utvecklingen

– Vi följer naturligtvis vad myndigheterna säger och vi kan bara konstatera att om inte det släpps på det här med sammankomster över 50 personer så kommer den inte gå att genomföra, säger ordförande i cupkommitén, Sören Carlsson till SVT Sport.

– Vi har precis undersökt för att flytta cupen och har fått nej, det vill säga vi har inte möjlighet att flytta cupen.

Cupen är planerad till helgen efter midsommar vilket gör att beslut måste komma snart.

– Vi kommer nog vänta till slutet av april och vecka 20 innan vi tar beslut. Just nu har vi inte något annat val än att jobba för att cupen ska kunna gå att genomföra, säger Carlsson.

Handboll

Partille Cup – inställt

– Vi har gjort en samlad bedömning av läget som påverkas av den pågående pandemin. Vi och våra deltagande lag har haft en stark önskan om att genomföra turneringen, även i ett mindre format än vanligt. Samtidigt har vi varit tydliga med att hälsa och säkerhet alltid är vår högsta prioritet. Med den information vi får om läget ser vi inte att läget kan garanteras vara tillräckligt förändrat i början av juli för att turneringen ska kunna genomföras, säger Fredrik Andersson.

Cupen var planerad att genomföras mellan den 29 juni och 4 juli.

Innebandy

Ängelholm Outdoor Floorball Festival – avvaktar utvecklingen

– Vi planerar för spel som vanligt. Vi kan bygga om arenorna beroende på hur det ser ut med antalet deltagare. Det är tre månader kvar tills vi ska spela och det som talar för oss är att vi har väldigt kort startsträcka. Det tar max nio dagar för oss att bygga upp hela området, säger Mattias Tydell som är cupgeneral.

Deras beslut kommer i mitten av sommaren.

– I början av juli, slutet av juni så kommer vi med definitiva besked för våra 600 lag som finns anmälda. Vi har sett att andra cuper inom bland annat fotbollen har gått ut med besked, men de har också lag med internationellt deltagande. Att 99,9 procent av våra lag är svenska är också till vår fördel i det här fallet.

KLIPP: Gothia cup ställs in – på grund av corona (21 april 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gothia Cup ställs in. Foto: BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer