Bild från Göteborgsvarvet. Foto: Bildbyrån

Staffan Movin: ”Viktigare med en kompensationsdel”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill kunna anpassa antalet deltagare och åskådare utifrån evenemangets karaktär. Det öppnar för mer publik på till exempel idrottstävlingar utomhus.

Men frågetecken kvarstår.

– Det är illavarslande att man fortsätter att låsa in sig på en fast numerär, säger Staffan Movin, ordförande i Svenska motionslopp och idrottsevenemang.

För motionsloppen nämner idrottsminister Amanda Lind (MP) att det ska gå att välkomna begränsat med publik till start- och målområdena.

Några exakta deltagarantal för de tänkta lättnaderna presenteras inte. Den delen lämnar regeringen till Folkhälsomyndigheten att bestämma utifrån vissa föreskrifter.

Corona och idrott

– Det kan exempelvis vara antalet besökare per kvadratmeter eller andra typer av smittskyddsåtgärder. Alltså på samma sätt som Folkhälsomyndigheten i dag har utfärdat föreskrifter för till exempel gym- och sportanläggningar, säger Lind.

Vill särskilja områden

Staffan Movin, som är ordförande i den nystartade branschorganisationen Svenska motionslopp och idrottsevenemang, välkomnar Amanda Linds uttalande. Det går dock stick i stäv med den remisstext som gått ut, där det föreslås att man ska bestämma ett maxantal utövare i utomhustävlingar.

– Man särskiljer inte om det är ett femkilometerslopp eller tre 115-kilometerslopp som i Vätternrundan. Och det är illavarslande, säger Movin.

Han vill att start- och målområdena, där det samlas folk och där det behövs tydliga regler gällande smittskyddsavstånd, särskiljs från exempelvis tävlingsbanan utifrån dess karaktär och sträckning. Det är något som Svenska motionslopp och idrottsevenemang ska trycka på i sitt remissvar.

Vill ha garantistöd

Man vill också ha ett garantistöd.

– Normalt söker man tillstånd fyra månader före ett evenemang. Nu kan ingen ta beslut så lång tid innan. Vi behöver ett dialogförfarande med polis och tillståndsgivare under processen så vi kan hantera både uppåt och neråt (antalet deltagare). Därför är det desto viktigare med en kompensationsdel för om vi behöver stänga ner väldigt snabbt måste vi kunna få kompensation för riskerna vi tar, säger Movin.

Det nya systemet föreslås gälla från den 11 mars.

– Då kan vi planera för evenemang från den 1 juni, säger Movin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet