Foto: Bildbyrån

Tegnell: Arrangörer behöver vara beredda på mindre publik

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har för avsikt att införa vaccinationsbevis på evenemang över 100 personer den 1 december. Det gör man i hopp om att inte behöva reducera antalet åskådare – men statsepidemiolog Anders Tegnell befarar att det inte räcker.

– Jag tror att man absolut behöver vara beredd på det, säger han på dagens presskonferens.

Smittspridningen av covid-19 ökar på många håll i Europa och från FHM:s sida tror man att man kommer att få se en negativ utveckling även i Sverige.

Därför kommer arrangörer från den 1 december att behöva be om vaccinationsbevis från publiken för att få ha fulla läktare. Anders Tegnell är ändå inte säker på att det räcker framöver, utan publikneddragningar kan behövas.

”Behöver vara beredd”

– Jag tror att man absolut behöver vara beredd på det, med det läget vi har vår omvärld och där vi befinner oss nu. Man har redan gått åt det hållet i Belgien, Nederländerna, Österrike och fler länder som jag inte kommer på nu, säger han.

Den 29 september tog man bort de sista publikrestriktionerna, men de kan alltså komma tillbaka om smittspridningen i Sverige följer den som man har sett i många andra europeiska länder.

– Vi kommer inte peka på en viss nivå, utan vi kommer att göra en samlad bedömning. Hur det ser ut med sjukvård och vilka erfarenheter man har från de här stora evenemangen. om det visar sig att det blir smittspridning där, säger Tegnell.

KLIPP: Vaccinationsbevis införs för större idrottsevenemang inomhus (17 nov 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vaccinationsbevis införs för större idrottsevenemang inomhus Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer