Foto: Anders Wiklund, TT

Tegnell om idrotten: ”Bör inte vistas för nära varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell resonerar kring smittspridningen inom idrotten – och ger ett särskilt tips.

– Man bör hålla avstånd och inte vistas för nära varandra, säger han till SVT Sport.

Förra månaden rapporterade Folkhälsomyndigheten om flera utbrott av covid-19 inom idrottslag och i samband med tävlingar. Statsepidemiolog Anders Tegnell ger sin syn på saken.

– Det beror väl på olika delar. Dels verkar man inom idrotten vara noggrann och generös med att provta sig när man får symptom, dels umgås man väldigt nära varandra i omklädningsrum och på avbytarbänkar, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Kanske borde man ha funderat lite mer på hur man håller avstånd, och då menar jag inte så mycket på banan. Det handlar om före och efter match, i avbytarbås och omklädningsrum, att man håller avstånd i den typen av situationer och inte vistas för nära, framför allt inomhus.

”Finns tendenser”

Tegnell menar vidare att det inte bara är i idrotten som smittspridningen ökat.

– Det finns tendenser till att man får ganska stor spridning i dessa grupper, men även i liknande grupper såsom på studentfester. Vistas man mycket tillsammans får man lätt spridning inom en större grupp, säger han till SVT Sport.

I dag kom beskedet att antalet tillåtna åskådare höjs från 50 till 300 och det avser sittande publik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer