Elitidrotten får grönt ljus, trots nya restriktioner. Foto: Bildbyrån

Grönt ljus för elitidrott – trots regionala restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner får skärpta restriktioner.

Där bland annat matcher och träning ska undvikas.

Men elitidrotten undantas.

– De som har det som professionellt yrke omfattas inte av rekommendationen, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Sedan tidigare har både Skåne och Uppland skärpt sina restriktioner inom regionen. I dag gjorde Stockholm, Västra Götaland och Östergötland samma sak. Det är restriktioner om att bland annat undvika matcher och träningar.

Men elitidrotten behöver inte pausa.

Corona och idrott

– Det som gäller är att de som har det som professionellt yrke, och vars väsentliga inkomst kommer från aktiviteten, omfattas inte av rekommendationen. Beroende på att du inte kan införa yrkesförbud i Sverige, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till SVT Sport och fortsätter:

– Det uppstår en serie översättningsfrågor i detta. De flesta skulle vara överens om att säga att i de högsta serierna i till exempel fotboll och ishockey, så uppfyller de flesta det här kriteriet. Det blir mer knepigt ju längre ner du kommer i serierna och där måste man hitta en praktisk gräns på hur man ska resonera och det är utmaningen framöver.

”Ungdomsidrotten är så viktig”

Barn födda 2005 eller senare kommer fortsättningsvis också att få träna.

– Ungdomsidrott är så viktig för folkhälsa och annat så där vill man tillse att det i största möjliga mån kan fortsätta, därav gränsen 2005 eller senare.

”En ny och jobbigare karta”

Riksidrottsförbundet har under pandemin fungerat som en länk mellan idrottsrörelsen, Folkhälsomyndigheten och regeringen. Björn Eriksson ser nu en stor utmaning att det finns ytterligare en aspekt att ta hänsyn till i diskussionerna, nämligen att det ser olika ut i olika regioner.

– Förut talade vi om allting uppe i Stockholm, ”så här ska det vara”, och vi var en motor i den processen för idrotten. Nu talar vi om läget ute i regionerna, det är en ny karta, en jobbigare karta, men en väldigt utmanande karta för idrottsrörelsen.

Under torsdagskvällen kommer Riksidrottsförbundet ha möte tillsammans med föreningar och representanter från de berörda regionerna för att försöka reda ut frågetecken kring de nya restriktionerna.

Emma Frans om höjda publiktaket: ”Tveksamt” (28 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet