Vaccinationsbevis kan vara ett sätt att kunna möjliggöra publik på idrottsevenemang tidigare, enligt Anders Ygeman. Foto: Bildbyrån

Ygeman: Vaccinationsbevis kan möjliggöra publik tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen skjuter till 30 miljoner kronor för att ta fram digitala vaccinationsbevis.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman öppnar nu för att det skulle kunna göra att publik på idrottsevenemang blir verklighet tidigare.

– Den närmsta veckan tror jag att vi är uppe i tre miljoner vaccinationer. Om de då ska kunna gå på fotboll, allsvenskan drog igång i helgen, eller på en konsert – då kan vaccinationsbevis vara ett hjälpmedel, säger Ygeman i ”Efter fem” i TV4.

Målet är att utveckla en teknisk lösning för att utfärda digitala vaccinationsbevis till den 1 juni.

– Jag tror att vaccinationsbevisen kan vara ett sätt att, när smittspridningen väl sjunker, kunna öppna upp samhället snabbare, säger Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, i TV4:s ”Efter fem”.

Corona och idrott

Som exempel på lägen där vaccinationsbevisen skulle kunna användas, nämner han idrottsevenemang som allsvenska fotbollsmatcher.

– Den närmsta veckan tror jag att vi är uppe i tre miljoner utförda vaccinationer. Om de då ska kunna gå på fotboll, allsvenskan drog igång i helgen, eller på en konsert – då är det klart att vaccinationsbevis skulle kunna vara ett hjälpmedel för att kunna göra den typen av aktiviteter tidigare än man annars kunna göra.

Lind: ”Har inte tagit ställning”

Idrottsminister Amanda Lind medverkade i SVT:s ”Helgstudion” i går. Där var hon tydlig med att smittspridningen måste gå ner innan det blir något klartecken för publik vid idrottsevenemang och att första steget i så fall är 50 personer.

På frågan om det kan bli aktuellt med vaccinationsbevis, gav hon inga klara besked.

– Vi har inte tagit ställning än hur passen ska kunna användas. Det jobbas inom EU för att ta fram ett digitalt system. Det är en intressant diskussion. Skulle vi ha ett läge där vi tvingas till vissa begränsningar under lång tid så ska vi självklart titta på den frågan, sa Lind.

SE MER: Amanda Lind: ”Har pratat mycket med fotbollen det här året” (11 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet