Foto: Bildbyrån

Mardrömsstart sänkte Sverige i curling-EM – första medaljmissen på 47 år

Uppdaterad
Publicerad

Lag Oskar Eriksson fick en mardrömsstart på bronsmatchen mot Italien och lyckades aldrig riktigt hämta sig efter den inledningen.

Svenskarna föll med 7-10 och Sverige missar därmed medalj i ett Europamästerskap för första gången på 47 år.  – Det är roligare att vinna det kan man konstatera nu, säger Oskar Eriksson.

Den tunga semifinalförlusten tidigare i dag såg ut att sitta i Lag Eriksson när bronsmatchen startade. Det svenska laget fick en mardrömsinledning med 0-3 i baken i första omgången efter grova missar från Rasmus Wranå och Oskar Eriksson.

– Kalldusch utan dess like, katastrof är ett annat ord, säger SVT:s expert Eva Lund.

– Det var inte någon optimal start att ge bort en trepoängare till dem, inte riktigt enligt gameplan. En slavig start på matchen men jag tycker vi kom in i det efter två omgångar, säger Oskar Eriksson.

Oskar, Rasmus och hela laget spelade upp sig efter den tuffa starten men avståndet upp till Italien halvägs in i bronsmatchen var fortfarande tre poäng, 3-6.

Sakta men säkert kröp Lag Eriksson närmare och närmare och i åttonde omgången lyckades Oskar Eriksson med en perfekt avslutande sten och två poäng bärgade och 7-7 inför de två sista omgångarna.

Inför sista omgången låg Sverige under med 7-9 men hade sista stenen och det skulle bli gastkramande. Oskar Eriksson hade chansen att plocka flera poäng med ett svårt sista slag men det gick inte vägen. Italien vann med 10-7.

– Vi gjorde det svårt för italienarna och skapade lägen för oss själva och får ett slag som vi tror hade varit för vinst i sista omgången också, säger Oskar Eriksson.

Hur känns det nu?

– Klart det är lite tungt men jag var surare efter semifinalen än vad jag är nu, säger Oskar Eriksson.

Sverige har aldrig missat en medalj i ett Europamästerskap någonsin. EM började spelas 1975 och spelas normalt varje år. Den 47 år långa sviten är därmed bruten.

– Det är roligare att vinna det kan man konstatera nu, säger Oskar Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.