Sverige föll i VM-semifinalen: ”Jag lider med dem”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade morgonens VM-semifinal i curling mot Schweiz med 5-7.

I stället för final väntar nu en bronsmatch mot Kanada senare i kväll.

– Aj, aj, aj. Jag lider med dem. Det där känns, säger SVT:s expert Eva Lund efter att skippern Anna Hasselborg missat i ett avgörande skede.

Schweiziska lag Silvana Tirinzoni är regerande världsmästare och har nu chansen att vinna sitt tredje raka VM-guld.

De kopplade greppet om morgonens VM-semifinal mot Sverige och hade ledningen med 1-0, 3-1 och 4-3 innan Sverige vände till 5-4 efter sju omgångar. Det var deras första ledning i matchen.

– Vilken match vi får se, konstaterade SVT:s expert Eva Lund med två ordinarie omgångar kvar.

”Känns jobbigt att se”

I den tionde och sista ordinarie omgången hade svenskorna inte marginalerna på sin sida. Först lyckades schweiziskan Alina Pätz med sin sten med minsta möjliga marginal. Pätz pustade ut och skrattade åt situationen samtidigt som SVT:s expert Eva Lund utbrast ”herregud”.

– De här två slutstenarna... Alina missar nästan sin sten. Hon får en träff som gör att den stenen som de nu stjäl på ligger kvar. Det ska nästan vara omöjligt för hon träffar så, så tunt på stenen som Anna nyss dragit dit, säger Lund.

Ställningen var 6-5 när Anna Hasselborg klev fram för den sista stenen i den tionde omgången. En svensk poäng där hade tvingat fram en skiljeomgång, men efter en miss av Hasselborg blev det i stället schweizisk poäng och finalavancemang.

– Det känns jobbigt det här. Sverige förtjänar mer. Det är inte så idrotten fungerar, man vet ju det, men aj, aj, aj. Jag lider med dem. Det där känns, säger Eva Lund.

Schweiz mot Sydkorea i final

Lag Hasselborg har både OS- och EM-guld på meritlistan, men saknar en världsmästartitel. Som bäst har de två silver (2018 och 2019). Guldet får de alltså vänta på ett tag till.

Här kan du se matchen i sin helhet i repris.

I den andra VM-semifinalen vann Sydkorea (Kim EunJung) över Kanada (Kerri Einarson) med 9-6. Det blir alltså Schweiz mot Sydkorea i finalen som avgörs 01.00 natten mot måndag, svensk tid.

– Kanada hade grepp om matchen, men det hjälpte inte mot ett välspelande Sydkorea som satte tryck i slutet av matchen. Att knyta ihop säcken har också varit akilleshälen hos det det här kanadensiska laget, säger Eva Lund.

Sveriges bronsmatch mot Kanada börjar 20.00 och sänds i SVT Play.

ARKIV: Hasselborg svarar på uppmärksammade bilderna (27 januari 2022)

Sveriges trupp vid VM 2022

Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs och Johanna Heldin.

Coach: Wayne Middaugh.

Fysio och assisterande coach: Fanny Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.